Mariupol'a tahliye gemisi

''Mariupol'dan tahliye için gemi tahsis ettik'' Bakan Akar, sivillerin kuşatma altındaki Mariupol'den tahliyesi için gemi tahsisi dahil her türlü hazırlığın yapıldığını söyledi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gazetecilerin gündeme ilşkin sorularını yanıtladı:

MARİUPOL'DAN TAHLİYE: "Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıkları ile sürekli iletişim halindeyiz. Türkiye olarak oradaki tahliyelerin emniyetli bir şekilde gerçekleşmesi için yapılması gereken ne varsa, gemi tahsisi dahil, yaptık, yapıyoruz. Bu konuda önümüzdeki günlerde olumlu bazı gelişmeler bekliyoruz."

ABD'DEN F-16 ALIMI: (ABD'den F-16 teminine ilişkin son durum) "Bizim Viper denilen blok 70 F-16'lara ihtiyacımız var. Bununla birlikte elimizdeki F-16'ların da modernizasyonu gerekiyor. Bununla ilgili 'Yabancı Askeri Satışlar' kapsamında süreci başlattık. ABD Savunma Bakanlığı'ndaki süreç ABD Dışişleri Bakanlığı ile devam ediyor."

KONGRE'YE MEKTUP: (ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, Kongre'ye gönderdiği mektupta, Türkiye'ye F-16 satışına olumlu yaklaşması) "Söz konusu mektupta bazı olumlu unsurlar olmakla beraber ihtiyatlı olmak lazım. Bu uzun bir süreç, temennimiz bunun olumlu sonuçlanması."

SAMP-T: (Türkiye, Fransa ve İtalya arasındaki ortak SAMP-T füze projesi) "Üçlü görüşme yapılması gerekiyor ancak şu an Fransa'da bir seçim var. Temennimiz sürecin olumlu tamamlanmasıdır."