Makro adımlar yolda

Faizi sabit bırakan Merkez Bankası, makro alanda yeni adımların sinyalini verdi. Bu çerçevede kredilerin amacına uygun kullanımı için tedbir alınacak. Ayrıca enflasyona endeksli yeni enstrümanlar da gündemde.

Merkez Bankası yılın dördüncü Para Politikası Kurulu toplantısında da politika faizini piyasa beklentisine paralel yüzde 14'te sabit bıraktı. Şahap Kavcıoğlu başkanlığında yapılan toplantının karar metninde kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile bulaşmasının önemli olduğuna dikkat çekilerek "Bu çerçevede kurul, makroihtiyati politika setinin güçlendirilmesine karar vermiştir" ifadesi eklendi.

Merkez Bankası'nın açıklamasını yorumlayan uzmanlar kredilerin amacına uygun kullanılmasına dönük sürecin bir süredir izlendiğini belirterek Merkez Bankası'nın şirketlerin aldıkları bu kredileri altın veya döviz alımında kullanmamaları ve yatırım, işletme sermayesi gibi ihtiyaçlara uygun kullanılması için yeni tedbirler alabileceğinin sinyalini verdiğini söylediler.

YENİ ENSTRÜMANLAR

Uzmanlar Merkez Bankası'nın ayrıca önümüzdeki günlerde zorunlu karşılık adımı, şirketlerin ihracat gelirlerinden alınan payın artırılması ile çıkarılması planlanan enflasyona endeksli enstrümanlara destek verilmesi gibi tedbirleri de devreye alabileceği görüşünde. Tera Yatırım'dan Enver Erkan "Makroihtiyati politika Merkez Bankası'nın kendi elindeki seti ve BDDK ile mali politika seti birleştirildiğinde zorunlu karşılık gibi yan araçlar ile selektif kredi düzenlemelerini içerebilir" dedi. Erkan "Cari açık ve bununla ilişkili olarak kredi büyümesi konusunda bir kontrol mekanizmasının devreye girmesine ihtiyaç duyulmuş olabilir" diye konuştu.

DÜNYA FAİZE SARILDI

Enflasyon, dünyadaki ülkeleri agresif sıkılaşma kararı almaya sürüklüyor. Bu yönde adımlar atan merkez bankaları peş peşe faiz artırıyor. Yılbaşından bu yana merkez bankaları tarafından 170'i aşkın faiz kararı açıklanırken bunların 95'i faiz artırım yönünde oldu. Faiz artırımları FED'in mart ortasındaki 25 baz puanlık faiz artışının ardından daha da hızlandı. Merkez bankaları önümüzdeki süreç için de faiz artırım yönünde sinyaller vermeye devam ediyorlar.

ARJANTİN: Yıllık enflasyonun yüzde 55 olduğu Arjantin'de, politika faiz oranı 250 baz puan daha artırılarak yüzde 44,5'ten yüzde 47'ye yükseltildi.

GÜNEY KORE: Güney Kore Merkez Bankası da enflasyonla mücadele etmek için politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 1,5 seviyesine çıkardı.

POLONYA: Gösterge faiz oranı yüzde 3,50'den yüzde 4,50'ye çıkarıldı.

KANADA: Merkez Bankası 30 yılın zirvesinde seyreden enflasyonla mücadele kapsamında politika faizini 50 baz puan artırarak 1.5'e çıkardı.

YENİ ZELANDA: Merkez Bankası politika faizini 50 baz artışla yüzde 1,50'ye yükseltti.

İSRAİL: Merkez Bankası 4 yıl aradan sonra politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0.1'den yüzde 0.35'e yükseltti.

SRİ LANKA: Kredi verme faiz oranını yüzde 7,5'ten yüzde 14,5'e yükseltti.

ABD: ABD Merkez Bankası (FED), mart ayı ortasında 3 yıl aradan sonra faizi 25 baz puan artırarak yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltmişti. Zirveye çıkan enflasyon sonrası FED'in mayıstaki toplantıda 50 baz puan faiz artırma ihtimali yüzde 89 seviyesine çıktı.

ECB DE FAİZİ SABİT TUTTU

Avrupa Merkez Bankası (ECB), faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, tahvil alımlarını sona erdirme planını doğruladı. ECB politika faizini sıfır, mevduat faizini yüzde eksi 0,50 ve fonlama faizini de yüzde 0,25'te sabit bıraktı.