Madende yıl sonu ihracat hedefi 7 milyar dolara çıktı

Maden sektörü ihracatta yıla hızlı başlarken hedefler yükseldi. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği'nin yeni başkanı Rüstem Çetinkaya, “2021'de 6 milyar dolar olan ihracatı bu yıl en az 7 milyar dolara yükseltmek istiyoruz” dedi.

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği'nin (İMİB) yeni başkanı Rüstem Çetinkaya, geçen yılı 6 milyar dolarla kapatan sektör ihracatını bu yıl en az 7 milyar dolara yükseltmek istediklerini söyledi. Yönetim kuruluyla birlikte yeni dönemin rotasını belirlediklerini ifade eden Çetinkaya, sektörün en önemli problemlerinden olan ruhsat güvencesi ve izin süreçlerinin kısalması konusunda çalışmalar yapacaklarını, bunun yanında da sorunların yerinde tespiti, Ankara ofisinin kurulması ve birlikte hareketle madencilik ihracatının toplam ihracat içerisindeki payını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

DÜNYADAN KİL TALEBİ

Göreve geldikten birkaç gün sonra Ukrayna'daki savaş nedeniyle oluşan kil arzı krizinin önlerine geldiğini belirten Çetinkaya, şunları söyledi: "İstanbul'un Şile ilçesindeki kil ocaklarını ziyaret edip burada ülke ekonomimize ve sektör ihracatımıza nasıl katkı sağlayabileceğimize baktık. Şu anda dünyadan ciddi bir talep oluştu fakat seramikçilerinin hammadde güvenliğimiz tehlikeye girer demesiyle ihracatının önüne engel kondu. Şile'de ciddi bir kil rezervi var fakat Orman Bakanlığının ilan ettiği bir kısıtlı alan var. Üreticiler 30 hektar yeni alan için izinlere başvurdu, bunların hepsi reddedildi. Burada hem kil ihracatı yapamamış oluyoruz hem de seramik üreticilerimizin hammadde kaynağıyla sorun yaşamasına sebep oluyoruz." Çetinkaya, bir diğer önemli hedeflerinin de sektöre yönelik olumsuz bu algıyı kırmak olduğunu söyledi.

YILIN İLK 4 AYINDA YÜZDE 26 ARTIŞ VAR

Rüstem Çetinkaya'nın verdiği bilgiye göre, maden sektörü nisanda 705.7 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek yılın ilk dört ayında yüzde 26 artışla 2.23 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde metalik cevherler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34.9'luk bir artış gösterdi ve 849.4 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. Metalik cevherleri yüzde 26.2'lik artış ve 471.7 milyon dolarla işlenmiş doğal taşlar, yüzde 26.8'lik artış ve 434.4 milyon dolarla endüstriyel mineraller ve 200 milyon dolarla blok doğal taşlar takip etti. Toplam doğal taş ihracatı ise yüzde 0.1'lik artışla 672.5 milyon dolar olurken doğal taş ihracatında ilk sırayı yüzde 24.1 değer artışı ve 168.5 milyon dolarla ABD aldı. İkinci sırada 134 milyon dolarla Çin, üçüncü sırada 36 milyon dolar ihracatla Fransa yer aldı.

ÇEVRESEL HASSASİYETLE YAPILIYOR

İMİB Başkan Yardımcısı Eyüp Batal da, madencilik sektörünün yarattığı katma değeri halka doğru bir şekilde anlatmanın çok önemli olduğunu ifade etti. Batal, "Türkiye'de madencilik tamamen çevresel hassasiyetlerle yapılıyor ve biz bunu göstermek istiyoruz" dedi.