Lodos rüzgarı nedir, ne zaman bitecek? Lodos neyin belirtisi, ne zaman ve nereden eser?

Lodos son günlerde Türkiye'nin bir çok ilinde yaşanması ile birlikte gündeme geldi. Bilindiği üzere Lodos ve beraberinde oluşan yağmur ve rüzgar yönü, hava basıncı, yılın zamanı, güneşlenme saatleri ve buharlaşma: Birçok faktör, günlük havayı daha fazla veya daha az yağmur ihtimali ile etkiler. Güney batı yönlerden esen sıcak rüzgar olarak tabir edilen Lodos nedir, ne zaman bitecek, neyin belirtisi, ne zaman ve nereden eser?

Lodos bugün Türkiye'de bir çok ilde etkili oldu. Bilindiği üzere bu durum dünyanın orta enlemlerden, özellikle yaşadığımız lodos ve şiddetli rüzgar aslında çoğunlukla batıdan geliyor. Bir yandan, bunun dünyanın dönüşü ile ilgisi var. Yani dünya batıdan doğuya dönmesinden kaynaklı iklimsel olarak yüksek ve alçak basınç alanlarında değişiklik yaşanmaktadır. İnternet aramlarında "Lodos nedir, ne zaman bitecek? Lodos ne zaman ve nereden eser?" sorularına yanıt arayanlar için detayları bu haberimizde derledik.

Meteoroloji'nin uyarıları sonrası bugün İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir olmak üzere pek çok ilde şiddetli fırtına etkili oluyor. Lodos bu fırtınanın ardından araştırılan konular arasında yer alıyor. Lodos, Türkiye'nin batı kesimlerinde, güney batı yönlerden esen sıcak rüzgardır.

Lodos, Türkiye'nin birçok ilinde etkili oluyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre rüzgarın bugün güney ve güneybatı yönlerden eseceği yani lodos olacağı açıklanmıştı.

LODOS NE ZAMAN BİTECEK?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; rüzgarın güney ve güneybatı (lodos) yönlerden, bugün (Pazartesi) yurdun batı kesimlerinden başlamak üzere Güney Ege, Batı Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu ve Karadeniz'de kuvvetli ve fırtına (50-80km/sa), Marmara bölge geneli ile Kuzey Ege ve Batı Karadeniz'in batısında kuvvetli ve tam fırtına (70-110 km/sa) şeklinde esmesi beklendiğinden çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmeler ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

LODOS NEDİR?

Lodos güney ya da güneybatı yönünden esen, çoğu zaman kuru ve sıcak, kimi zaman yağış getiren rüzgâr.

Türkiye'nin batı kesimlerinde, güney batı yönlerden esen sıcak rüzgar. Bazen hızı ve hamlesi 40 ile 60 Knots'a kadar ulaşarak etkili olur. Denizciler için oldukça önemlidir. Yağmurun peşinden sıcak bir havaya neden olur.

Özellikle kış mevsiminde, sıcak esme özelliği nedeniyle karların erimesine neden olarak zaman zaman taşkın, sel ve su baskınlarına yaratır. Aynı zamanda estiği sürece sıcaklıklarında normallerinden fazla artmasına neden olan bir rüzgardır. Zaman zaman Eğe, Marmara ve Batı Akdeniz'de deniz ulaşımını etkilediği gibi kara ve denizde can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak olaylara neden olarak yaşamı etkiler.

Güneş dünyamızı farklı şekilde ısıtır - kutuplarda daha soğuk ve ekvatorda daha sıcaktır. Bu sıcaklık farklılıkları, havanın yüksek hava basıncı ve çok kütleli bir yerden hava basıncının az olduğu bir yere taşındığı tekrarlayan basınç bölgeleri oluşturur.

LODOS NEYİN BELİRTİSİ?

Lodos denen hava hareketliliği, insan organizmasını her yönüyle etkileyen bir termal komplekstir. Bu kompleksten insan organizması bir bütün olarak algılanıp etkilenir. Lodos çoğu insanın uyku sistemini bozar. Bu rahatsızlık kiminde uykusuzluk, kiminde aşırı uyku şeklinde kendini gösterir.

Bazı bölgelerde güneydoğulu, bazı bölgelerde güneyli rüzgarlara, Marmara Bölgesi'nde ise güneybatılı rüzgarlara Lodos deniliyor. Rüzgarların ana yönleri vardır. Güneydoğudan esene keşişleme, kuzeyden esene yıldız, güneybatıdan esene lodos, kuzeybatıdan esene karayel, kuzeydoğudan esene poyraz denir

LODOS NEDEN TEHLİKELİDİR?

Ülkede bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba ve baca zehirlenmelerinin hemen her yıl kış aylarında tehlikeli boyutlara ulaşıp, ölümlere yol açtığını belirten belediye, yazılı açıklamasında şunları belirtti: "Güneybatıdan esen bir rüzgâr olan Lodos nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak

LODOS NEREDEN NEREYE ESER?

LODOS. Türkiye'nin batı kesimlerinde, güney batı yönlerden esen sıcak rüzgar. Bazen hızı ve hamlesi 40 ile 60 Knots'a kadar ulaşarak etkili olur

LODOS RÜZGARI İNSANI NASIL ETKİLER?

Türkiye'de özellikle aralık ayında etkili olan lodos, beraberinde taşıdığı mineraller ve çöl tozları sebebiyle insanlar üzerinde baş ağrısı, halsizlik, nefes darlığı, depresyon ve uykusuzluğa yol açıyor.

LODOS NEDEN BAŞ AĞRISI YAPIYOR?

Halk arasında "lodos çarptı" şeklinde dile getirilen migren tarzı baş ağrısının en önemli nedeni lodosun yol açtığı hava basınç değişiklikleri. Ayrıca lodosun taşıdığı çeşitli toz ve mineraller de baş ağrısı ve migrenin tetikleyicileri arasında

LODOS VE POYRAZ NE DEMEK?

Hayatımızda pek çok çeşit rüzgâr var. Genel olarak İstanbul için hâkim rüzgâr kuzeydoğu'dur ve bu yönden esen rüzgâr poyraz olarak adlandırılır. ... İstanbul'un ikinci hâkim rüzgâr yönü güneybatıdır ve bu yönden esen rüzgâra lodos adı verilir

LODOS POYRAZ NASIL ANLAŞILIR?

Genel olarak İstanbul için hakim rüzgar poyraz yani kuzeydoğudan esen rüzgardır. İstanbul'un ikinci hakim rüzgar yönü ise güneybatılıdır ve bu yönden esen rüzgara da lodos denir