ABD'de dondurmadan geçen Listeria virüsü nedeniyle 1 kişi öldü! Listeria virüsü nedir, nasıl bulaşır?

ABD'de aynı dondurma markasından yiyen 23 kişi Listeria virüsüne yakalanırken, Illinois eyaletinde 1 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Listeria virüsü ile ilgili aramalar hız kazandı. Peki, Listeria virüsü nedir, nasıl bulaşır?

ABD'de dondurmadan geçen Listeria virüsü nedeniyle 1 kişi hayatını kaybetti. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (CDC) göre, Illinois eyaletinde bir kişinin ölümüne neden olan ve en az 23 kişinin enfekte olmasına sebep olan listeria salgınının Florida'daki bir dondurma markasından kaynaklandığını belirtti.

CDC, tüketicilere evlerinde bulunan ve 10 eyalete yayılarak salgına neden olan Big Olaf Creamery marka dondurmayı atmalarını söyleyerek, dondurmayla temas etmiş mutfak ürünlerinin iyice temizlenmesi gerektiğini bildirdi.

LİSTERİA VİRÜSÜ NEDİR?

Listeriosis, tipik olarak Listeria monocytogenes bakterisi ile kontamine olmuş yiyecekleri yemenin neden olduğu bir enfeksiyondur. Semptomlar, kontamine yiyecekleri yedikten aynı gün veya 70 gün sonra başlayabilir.

Listeriozis, Listeria monocytogenes bakterisiyle kontamine olmuş gıdaların yenmesiyle ortaya çıkan ciddi bir enfeksiyondur ve Birleşik Devletler'de önemli bir halk sağlığı sorunudur.

BULAŞMA

Listeria monocytogenes sıklıkla toprak ve suda bulunur. Hayvanlar hastalanmadan bakteriyi taşıyabilir ancak bu hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünleri gibi gıdalar kontamine olabilir. Enfeksiyon insanlara kontamine olmuş gıdaların yenmesiyle bulaşır. Anneleri hamilelik esnasında kontamine gıdalar tüketmişse bebekler Listeriozisli doğabilir. Nadiren yeni doğanlarda hastane orjinli bulaşma bildirilmiştir.

Yiyeceklerle bulaşan birçok mikrop vardır. Bunlardan Listeria gibi bazıları öldürücü olabilir.

BELİRTİLER

Listeriozisli kişide genellikle ateş ve kas ağrıları, bazen de öncesinde ishal veya gastrointestinal semptomlar görülür. Teşhis konmuş hemen her hastada bakteri sindirim sistemi kanalına yayılır. Belirtiler enfekte olan kişiye göre değişiklik gösterir:

Hamile kadınlar: Tipik olarak ateş görülür, yorgunluk ve ağrılar gibi spesifik olmayan diğer belirtiler de eşlik edebilir. Ancak hamilelik esnasında bakteriye maruziyet; düşük, ölü doğum, erken doğum veya yeni doğanın hayatını tehdit eden enfeksiyonlarla sonuçlanabilir.

Hamileler dışındaki insanlar: Ateş ve kas ağrılarına ilave olarak ; baş ağrısı, ense sertliği, bilinç bulanıklığı, denge kaybı ve kasılmalar şeklinde semptomlar görülebilir.

Listeriozis farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Daha yaşlılarda ve immün sistemi baskılanmış kişilerde septisemi ve menenjit en sık görülen klinik durumlardır. Bağışıklık sistemi sorunları olan insanlarda akut febril gastroenteritler gelişebilir yada hiçbir semptom görülmez.

Tedaviye hemen başlansa bile bazı vakalar ölümle sonuçlanır. Bu durum özellikle yaşlılar ve ciddi sağlık problemleri olan risk grupları için geçerlidir.

TANI VE TEDAVİ

Erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Hastanın kliniğine göre BOS(Beyin Omurilik Sıvısı) veya kan kültürlerinde bakterinin üremesiyle kesin tanı konur. Tedavide etkili antibiyotikler kullanılır. Eğer kontamine yiyecek tüketmiş bir kişide hiçbir semptom ortaya çıkmamışsa, uzmanların çoğu herhangi bir test ve tedaviye gerek olmadığına inanırlar.