KYK parası ödeme tarihleri ne zaman, miktarı ne kadar? KYK ücretleri ne zaman ödenecek?

Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (KYK), burs ve kredi başvuru sonuçları açıklandı. Üniversite eğitimi sırasında maddi olarak destek almak isteyen öğrencilere verilen KYK burs, öğrenim kredisi miktarı ve ödeme tarihleri merak konusu oldu. Peki KYK parasi ne zaman yatar, 2022 burs miktarı ne kadar olacak?

KYK parası, ödeme tarihi ve miktarı sonuçların açıklanması ile birlikte gündeme geldi. Bilindiği üzere her yıl ihtiyaç sahipi öğrencilere ödenen KYK burs kredi ücretlerine 2022 yılı itibariyle zam yapılması bekleniyor. Söz konusu sonuçlarını öğrenen öğrenciler "KYK parasi ne zaman yatar 2022 ödemeler hangi tarihte başlar? 2022 burs miktarı ne kadar olacak?" sorusuna yanıt arıyor.

İLK BURS VE KREDİ NE ZAMAN YATACAK?

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu burs ve kredi başvurusu sonuçları açıklandı.

KYK'dan burs ve kredi kazanan öğrencilerin bu haktan yararlanabilmesi için e-Devlet üzerinden taahhütnameyi onaylaması gerekiyor. Burs/kredi hakkı kazanan öğrencilerin en geç 19 Aralık saat 23.59'a kadar e-Devlet üzerinden taahhütnamelerini okuyup onaylamaları gerekiyor. (Taahhütname onayı e-Devlet mobil uygulamasından yapılamıyor)

KYK BURS ÖDEMELERİ HANGİ TARİHTEN İTİBAREN YAPILACAK?

KYK burs ve kredi ödemeleri geçtiğimiz yıl olduğu bu yıl da burs ve kredi almaya hak kazanan ve gerekli işlemleri tamamlayan adaylar KYK burs ve kredi ödemeleri Ekim ayından itibaren yapılacak. Ocak ayı içerisinde ilk kez burs ve kredi alacak öğrenciler 4 aylık burs ödemesi yapılması bekleniyor.

İlk defa burs/ kredi alacak öğrencilere, müracaat ettikleri öğretim yılı başı itibarıyla (ekim) normal öğrenim süresince ödeme yapılmaktadır. Bu öğrencilere, T.C. kimlik numaralarının son rakamına göre her ayın 6 ve 10'uncu günleri arasında ödeme yapılmaktadır.

KYK TAAHHÜTNAME NASIL ONAYLANIR?

KYK burs/kredi alma hakkı elde eden öğrencilerin öncelikle 19 Aralık saat 23.59'a kadar taahhütnamelerini onaylamaları gerekiyor.

Taahhütname onay işlemleri ise e-devlet üzerinden ve e-devlet mobil uygulamasından yapılabiliyor. KYK burs taahhütname onayı ile öğrenci, kendisinden istenen tüm şartları taşıdığını ve kabul ettiğini beyan eder.

Öğrenciler, taahhütnamelerini e-devlet 'in https://www.turkiye.gov.tr/ internet adresi üzerinden Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın linki aracılığı ile ve kendi bireysel şifreleri ile sisteme giriş yaparak, 18 yaşından küçükler, taahhütnamelerini e-Devlet üzerinden bakanlığın linkine ulaşarak anne ya da babanın e-Devlet şifresi ile veli onayı verildikten sonra kendi e-Devlet şifreleri ile; 15 yaşından küçük veya anne ve babası olmayan öğrenciler de anne ya da babaları şayet her ikisi de yoksa kanunu vasileri ile beraber kendilerine en yakın Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinden herhangi birine belgeleri (kimlik, vasi kararı vb.) ile giderek taahhütnamelerini onaylatabilirler.

2021-2022 KYK BURS VE KREDİ ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

KYK 2021 yılında burs ve kredi ücreti 550 TL'den 650 TL'ye yükseltilmişti. 2022 yılında yapılacak olan zamla bu rakamın 750 TL'ye çıkabileceği konuşuluyor. Şu an mevcut burs ücreti 650 TL olarak ödeniyor.

KYK ÖĞRENİM KREDİSİ NEDİR?

Yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır. Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.

KYK BURS NEDİR?

Yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır.