KYK kredi borcu sorgulama nasıl yapılır? KYK kredi borcu nasıl hesaplanır?

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredisinden doğan borçların eğitim sonrası iki yıl sonra ödemeler yapılmadığı takdirde faiz uygulanmaktadır. Son olarak 2021 yılında yapılan yapılandırma ile bir çok kişi KYK borçlarını taksitlendirme fırsatı buldu. Peki 2022 KYK borcu sorgulama nasıl yapılır, hesaplama işlemi ve taksitleri nasıl oluyor?


Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) öğrenim kredisinden doğan borçların eğitim sonrası iki yıl sonra ödemeler yapılmadığı takdirde faiz uygulanmaktadır. Son olarak 2021 yılında yapılan yapılandırma ile bir çok kişi KYK borçlarını taksitlendirme fırsatı buldu. Peki 2022 KYK borcu sorgulama nasıl yapılır, hesaplama işlemi ve taksitleri nasıl oluyor?

KYK KREDİ BORCU NASIL ÖĞRENİLİR?

Borç ve taksitlerinizi Kurumun www.kyk.gov.tr internet adresindeki "Öğrenim / Katkı Kredisi Geri Borç Sorgulama "nden sorgulamak veya 444 1961 nolu çağrı merkezinden Kredi Dairesi Başkanlığı Bilgilendirme Servisini aramak suretiyle öğrenebilirsiniz.

E-DEVLET BANKA KREDİ BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Bu hizmetten faydalanmak isteyen kullanıcılar, e-devlet kapısında yer alan kimlik doğrulama yöntemlerinden biri ile kimliklerini doğrulayıp sisteme giriş yaptıktan sonra, "Risk Merkezi Raporu Başvurusu" hizmetini seçerek, "Kredi Limit ve Borç Bilgileri" veya "Çek Bilgileri" raporlarından birini talep edebilirler.

ÖĞRENİM KREDİSİ GERİ ÖDENİR Mİ?

Kredi almaktan vazgeçen öğrenci, kredi borcunu, devam ettiği öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere, kredi aldığı sürede ve aylık taksitler halinde öder

KYK KREDİ FAİZİ VAR MI?

KYK tarafından sağlanan kredilere faiz uygulamaktadır. Faiz oranı ise Türkiye İstatistik Kurumunun Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne (Yİ-ÜFE) belirlenmektedir. Kredi alan öğrenciden alınacak toplam faiz kredi miktarının üç katını geçmez.

ÖĞRENİM KREDİSİ BORCUMU NASIL ÖDERİM?

KYK kredi ve yurt ödemelerinizi Bankamız ATM'lerinden, İnternet Şubesi'nden gerçekleştirebilirsiniz. KYK kredi ve yurt ödemelerinizi KYK kredi ve yurt ödemeleriniz için kyk.ziraatbank.com.tr(Bu sayfa yeni pencerede açılacaktır) adresinden herhangi bir banka kartıyla veya kredi kartıyla yapabilirsiniz.

KYK BURS GERİ ÖDEMESİ NE KADAR?

Taksitle ödeme durumunda yapılandırılmış borçlara 6 taksitte 12 ayda yapılacak ödemelere 1,09 oranında, 9 taksitte 18 aylık ödemelerde 1,135 oranında, 12 taksitte 24 aylık ödemelerde 1,18 oranında, 18 taksitte 36 aylık ödemede de 1,27 oranında katsayılar uygulanarak tahsilat gerçekleştirilecek.

KYK KREDİ GERİ ÖDEMESİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Öğrenim ve/veya katkı kredisi alan öğrenciler, kredi alma aşamasında düzenledikleri "Burs/Kredi Taahhütnamesi"nde borçlarını tebligat beklemeksizin normal öğrenim sürelerinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlayarak kredi aldıkları süre kadar aylık taksitler halinde ödeyeceklerini taahhüt etmektedir.

Yapılandırılan borçlar, borçlunun tercihine göre peşin veya taksitler halinde, Gelir İdaresi Başkanlığı internet adresi "www.gib.gov.tr" üzerinden, anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartıyla, banka hesabından havale yöntemiyle, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsiline yetkili bankalar aracılığıyla, vergi dairesi veznelerine, PTT şubelerine ödenebilecek.

ÖĞRENİM KREDİSİ BORÇ ERTELEME NASIL OLUR?

Borç erteleme talebinde bulunmak isteyen öğrenciler, www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden TC Kimlik Numarası ve e-devlet şifresi ile başvuru yapabileceklerdir. Ayrıca başvuru sonuçları da e-devlet kapısı üzerinden öğrenilebilecektir.

KYK KREDİ BORCU NE ZAMAN FAİZ İŞLER?

Öğrencilerin, aldıkları krediyi mezun olduktan sonra iki yıl içinde ödemesi gerekiyor. Ödenmezse, aldıkları kredi miktarı önce ÜFE oranında (Bu yıl için yüzde 79.9) artırılıyor. İki yıldan sonra ödenmeyen borçlara ayrıca aylık yüzde 1.4 oranında gecikme zammı uygulanıyor.