‘Kusursuz gen'e adım adım

Uzmanlar insan genomunu sıralamayı başardı. Araştırma, dünyadaki 8 milyar insanda hastalığa neden olan mutasyonlar ve genetik farklılıkların keşfedilmesini sağlayacak.

ABD'de bilim insanları, açıklamalarına göre şimdiye kadar olan en eksiksiz insan genom sıralaması yaptıklarını duyurdu. 1990 yılında başlayan ve 2003 yılında sonlanan İnsan Genom Projesi'nde bilim adamları insan genomunun yalnızca %92'lik kısmını sıralamayı başarmıştı. Geri kalan %8'lik kısım yani 200 milyon DNA ise senelerdir belirsizlik içinde kalmıştı. Şimdi ise 100 kişilik bilim insanından oluşan ekip, insan genomunun %99.9'luk kısmını tamamen sıraladı. Bilim insanları, geriye yalnızca 10 milyon belirsiz DNA bıraktıklarını ve Y kromozomunun da bir kısmını çözdükleri paylaştı.

YAPBOZA BENZETTİLER

DNA dizilimini bir yapboz parçasına benzeten Araştırma lideri Evan Eichler, "Enfeksiyonlara, vebalara ve virüslere uyum sağlamamıza ve hayatta kalmamıza yardımcı olan bağışıklık tepkisi genleri içeriyor" dedi. Tamamen tanımlanan tam genom, bilim insanlarının DNA'nın insanlar arasında nasıl farklılaştığını ve bu genetik varyasyonların hastalıkta bir rol oynayıp oynamadığını analiz etmelerini sağlayacak.