Dünyanın en kalabalık ülkelerinden Güney Kore, Endonezya, Mısır, Montserrat Adası ve Ekvator Ginesi'nin başkentlerini taşıma kararına siyasi nedenler değil, artan nüfus, iklim ve doğa şartları sebep oldu. 5 ülkeden yalnızca Montserrat'ın başkenti bugün hayalet şehir durumunda bulunuyor, diğer 4 ülke başkentleri ise ülke nüfusunun önemli bir kısmına ev sahipliği yapıyor.
TAŞINMA 7 YIL SÜRECEK
Mısır'ın başkenti Kahire'nin, şu an 20 milyon olan nüfusunun 2050'de 40 milyona ulaşması bekleniyor. 2015'te kent kaosunu ortadan kaldırmak, hükümet binalarını birbirine yakınlaştırmak ve kentin yükünü azaltmak için yeni başkent inşasına başlandı. Başkentin taşınmasının 6-7 yılı bulacağı öngörülen projede, 6 milyon nüfusun yaşayacağı evler, oteller, camiler, kiliseler, parklar, üniversiteler, araştırma merkezleri ve yeni bir uluslararası havalimanı bulunuyor. Yeni kente ise Yeni İdari Başkent ismi verildi.
CAKARTA SELDEN KAÇIYOR
Endonezya'nın nüfusu 30 milyonu aşan başkenti Cakarta'nın, 2024'te Borneo adasındaki Nusantara adı verilen yeni kente taşınması planlanıyor. Kent, her yıl başta sel olmak üzere çeşitli afetlerle karşı karşıya kalıyor. Üstelik kentin kuzeyi de batma tehlikesi yaşıyor. Kentin yaklaşık yüzde 25'inin 2050'de deniz seviyesine ya da daha altına ineceği tahmin edilirken, bunun sebebi olarak ise yoğun nüfusun kullandığı yer altı suları ile yükselen deniz suları gösteriliyor.
HAYALET ŞEHİR
Montserrat'ın başkenti Plymouth, 1995 ve 1997'de patlayan Soufriere Hills Yanardağı'nın lavları altında kaldı. Plymouth resmi başkent olsa da fiili başkent bin nüfuslu Brades şehri. Düzenli olmak isteyen ülke, Little Bay'de yeni bir başkent kurma kararı aldı.
İKLİM DÜŞÜNÜLÜYOR
Ekvator Ginesi'nin başkenti Malobo, nüfusun yüzde 72'sinin yaşadığı ana karada değil, Kamerun'a daha yakın olan Bioko adasında yer alıyor. İklimi, güvenliği ve ulaşımı nedeniyle tercih edilen yeni başkent Ciudad de la Paz ise ana karanın doğusunda yer alıyor.
NÜFUS ÇOĞALACAK
Güney Kore'nin başkent Seul'den Sejong'a taşınma işlemlerinin 2030'da tamamlanması ve nüfusun 350 binlerden 500 bine çıkması planlanıyor. Taşınma sebepleri arasında da, Endonezya ve Mısır'da olduğu gibi artan nüfus ve ekonomik faaliyetler yer alıyor.