Bayramın 4. (SON) günü kurban kesilir mi? İşte Diyanet'te yer alan bilgiler...

Bugün Kurban Bayramı'nın 4. günü idrak ediliyor. Bayramın ilk iki günü kurban kesme ibadetini yerine getiremeyenler ama kurban kesmek isteyenler ''Kurban Kesimi ne zaman biter? Bayramın 4. günü kurban kesilir mi?'' sorularının yanıtını araştırıyor. İşte Diyanet'te yer alan bilgiler...

Kurban Bayramı'nın ilk iki günü geride kaldı. Milyonlarca vatandaş kurban kesme ibadetini yerine getirdi. Henüz kurban kesememiş olan vatandaşlar kurban kesimi vaktinin ne zaman bittiğini merak ediyor. Peki, kurban kesimi ne zaman biter? Bayramın 4. günü kurban kesilir mi? İşte yanıtı..

KURBAN KESİMİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar.

BAYRAMIN 4. GÜNÜ KURBAN KESİLİR Mİ?

Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).

KURBAN BAYRAMI'NIN ÖNEMİ NEDİR?

Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan malî bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah'ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil'in Cenâb-ı Hakk'ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.

Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı hiç bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda onun bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür.

Zengine malını Allah'ın rızâsı, yardımlaşma ve başkalarıyla paylaşma yolunda harcama zevk ve alışkanlığını verir, onu cimrilik hastalığından, dünya malına tutkunluktan kurtarır. Fakirin de varlıklı kullar aracılığıyla Allah'a şükretmesine, dünya nimetinin yeryüzündeki dağılımı konusunda karamsarlık ve düşmanlıktan kendini kurtarmasına ve kendini toplumunun bir üyesi olarak hissetmesine vesile olur.