Kur korumalı hesap yıl sonuna kadar açılabilir

‘Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı', vatandaştan gelen büyük ilgiyle 209 milyar lirayı aştı. Bu rakamın 58.6 milyar lirası döviz hesaplarından gelirken, mevduat sahiplerine avantaj getiren uygulama yıl sonuna kadar sürecek.

Döviz ve altın cinsinden mevduatların vadeli TL mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümü uygulamasına ilgi büyük. Bu kapsamda 'Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı' 209 milyar lirayı aştı. Bu rakamın 58.6 milyar lirası döviz hesaplarından gelirken, mevduat sahiplerine avantaj getiren uygulama yıl sonuna kadar sürecek.

HER DURUMDA KAZANÇ

Bu hesapların mevcut durumda 21 Aralık 2021 ve 31 Aralık 2022 tarihleri arasında açılmış veya açılacak olması gerekiyor. Peki döviz hesabını kur korumalı hesaba (KKH) dönüşüm nasıl bir avantaj sağlayacak? Döviz kurunun 10 lira, KKH faizinin yıllık yüzde 14 olduğu dönemde, 100 lira tutarındaki 1 yıllık mevduat için açılacak bir hesapta her durumda mevduat sahibi kazanıyor.

FARKI MERKEZ ÖDEYECEK

Hesap kapanış tarihinde döviz kuru 9 lira olarak gerçekleşirse KKH yararlanıcısı anapara + faiz olarak 114 lira alacak. Hesap kapanış tarihinde döviz kuru 12 lira olarak gerçekleşirse KKH yararlanıcısı anapara + faiz + kur farkı olarak 120 lira alacak. Kur farkı dolayısıyla oluşan 6 lira tutarındaki fark Merkez Bankası tarafından bankaya ödenecek. İlk etapta yurtiçi yerleşik kişilerin döviz ve altın mevduat ve katılım fonu hesaplarının TL vadeli hesaplara dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine ilişkin destekler açıklanmıştı. Ancak kapsam genişletildi. Yurtiçi yerleşik tüzel kişilerin dövize endeksli hesap açmasına da izin verildi.

BANKALARDA FAİZ YARIŞINI HIZLANDIRACAK YENİ ADIM

Yapılan son düzenlemeyle döviz ve altından kur korumalı vadeli TL hesabına dönüşlerin aynı bankadan olma zorunluluğu da kaldırıldı. ABD Doları, euro ve İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyeleri ile altın hesaplarında bulunan tutarlarını; mevcut hesapların bulunduğu banka dışında bir bankaya transfer eden ya da söz konusu hesaplardan efektif olarak çekip hesap açmak istediği bankaya yatırdığına dair tevsik edici belgeye sahip gerçek veya tüzel kişilerin söz konusu uygulamalardan faydalanabilecek. TL'den kur korumalı mevduat ürününe dönüşte faiz üst sınırı bulunurken, döviz mevduatından kur korumalı TL mevduata dönüşte faiz limiti uygulanmıyor. Analistler bu yeni kararın mevduat sahiplerini en yüksek faizi veren bankaya yönelteceğini belirterek, bankalar arasında faiz yarışının körükleneceğine dikkat çekti.

FAİZ ORANI NASIL HESAPLANACAK?

Bankarların, kur korumalı hesaplara uygulayacağı faiz oranı, Merkez Bankası tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (halen yüzde 14) altında uygulanmayacak. Bu kapsamda bankalar tarafından uygulanacak azami faiz oranı ise asgari faiz oranının en fazla 300 baz puan üstünde belirlenebilecek. Azami faiz oranı Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından güncellenebilecek ve güncelleme tarihiyle sonrasında açılacak hesaplar için geçerli olacak. Bu esaslar katılım bankaları açısından da katılım bankacılığı esasları çerçevesinde uygulanacak.

10 SORUDA KUR KORUMALI HESAP

1- Kimler yararlanacak?

Yurtiçinde yerleşik gerçek ve tüzel kişiler faydalanabilecek.

2- Hesaplar hangi vadelerde açılabilecek?

Gerçek kişiler 3, 6 ve 12 ay, tüzel kişiler 6 ve 12 aylık vadelerde açabilecek.

3- Gerçek ve tüzel kişilerin elde ettiği getirilerden vergi alınacak mı?

Mevduat hesaplarına ödenecek faiz ve katılma hesaplarına ödenecek kâr payı üzerinden stopaj kesilmeyecek. Şirketlerin ise 31 Aralık 2021 tarihli bilançolarında yer alan döviz ve altınlarını TL'ye dönüştürmeleri halinde vergi istisnasından yararlanılabilmesi için 17 Şubat'a kadar TL'ye dönüşüm yapması gerekiyor.

4- Vadeden önce hesaptan çekim yapılması mümkün mü?

Hesaplardan vadeden önce çekim yapılması halinde hesap sahibine herhangi bir fark ödenmeyecek.

5- Açılan hesap vadesinden önce kapatırsa aynı kişiye yeniden hesap açılabilir mi?

Açılan hesap vadesinden önce kapatılırsa yeniden hesap açmak mümkün.

6- Birden fazla hesapla giriş olabilir mi?

Bir kişi birden fazla hesap açabilir.

7- Katılım finans kurumları da dahil mi?

Katılım bankaları da sisteme dahil. Ancak uygulamayı katılım bankacılığı esasları çerçevesinde işletecekler.

8- Neden bu ürüne geçmeliyim?

Bu ürünü kullanarak, dövizde yaşanacak düşüş veya faizden/getirinden düşük yükselişte bile ulaşamayacağınız TL faiz gelirine ulaşabilirsiniz. Kur yükselirse aradaki fark Merkez Bankasınca karşılanacağından bir kaybınız olmayacak.

9- Dövizi hangi kurdan bozacağım?

Merkez Bankası her iş günü saat 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 ve 15.00'te dolar, euro ve altın için fiyat açıklamakta. İşlem yapacağınız saatteki kuru kullanabileceksiniz.

10- Kur korumalı hesapların açılabileceği belirli bir tarih aralığı var mı?

Kur korumalı hesapların mevcut durumda 21 Aralık 2021 ve 31 Aralık 2022 tarihleri arasında açılmış veya açılacak olması gerekiyor.