Kripto para çöktü

Kripto para piyasalarında korku. Yatırımcıların yüksek enflasyonun yarattığı elverişsiz ortam nedeniyle kripto para varlıklarından kaçışı sürüyor.

Yatırımcıların yüksek enflasyonun yarattığı elverişsiz ortam nedeniyle kripto para varlıklarından kaçışı sürüyor. Son olarak ABD'de enflasyon beklentileri aşınca kripto para piyasası adeta çöktü. Bitcoin 1.5 yılın ardından 26.000 doların altını test etti. Bitcoin günlük kayıp yüzde 12 olurken Ethereum'daki günlük kayıp ise yüzde 20'yi buldu. Binance Coin yüzde 22 değer kaybederken, Ripple yüzde 29, Solana yüzde 31, Cardano yüzde 28, Dogecoin ise yüzde 29 düştü. LUNA'da ise kayıp yine yüzde 96 oldu. 6 gün önce 96 dolar seviyesinden fiyatlanan LUNA ise 0,20 doların altına indi.

Kripto paraların toplam piyasa değeri 1 günde 253 milyar dolar eriyerek 1 trilyon 433 milyar dolardan 1 trilyon 180 milyar dolara çekildi. Toplam piyasa değeri, nisan ayı başında 2,1 trilyon doları aşıyordu.

VAR OLUŞ TESTİ

Uzmanlar yüksek enflasyon ile elverişsiz ortam ve Terra'nın "sabit coin"i olan UST ve LUNA'nın çöküşünün kripto para piyasasında güveni daha kırılgan hale getirdiğine dikkat çekerek bunun varoluşsal bir test olabileceği görüşünde.

RİSKLİ VARLIKLAR İÇİN ORTAM ELVERİŞSİZ

Uzmanlar, son günlerdeki hareketin kripto piyasasında tüm likidite protokollerindeki güveni olumsuz etkilediğini belirterek, en büyük kripto Bitcoin'in, geçmişteki çöküşlerden sıklıkla hızlı bir şekilde toparlandığını hatırlatıyor. Kripto para pazarında büyük korku olduğunu ve duyarlılığın, agresif faiz artışlarına işaret eden yüksek ABD enflasyonundan etkilendiğini ifade eden uzmanlar, riskli varlıklar için "elverişsiz bir ortama" dikkati çekiyor.

DÜNYA BORSALARI DA ETKİLENDİ

Ekonomik büyüme ve enflasyon endişeleri dünya borsaların da etkiledi. Borsa İstanbul güne yüzde 1.3 düşüşle başlarken gün sonunda değer kaybı yüzde 2.5'i geçti. Avrupa borsalarında da kayıplar yüzde 2'yi aştı. Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,21, SDAX endeksi 3.1, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,38, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,1 düştü.