Kozasından çıkan sanat

Kültür sanat dünyasının önemli aktörlerinden Contemporary Istanbul Vakfı'nın sanat, kültür ve eğitim faaliyetleri gerçekleştireceği mekanı ''Cocoon'' açıldı.

BEDİR ACAR

İstanbul Zeytinburnu sahildeki Büyükyalı Fişekhane'de bulunan mekan, Art On İstanbul Sanat Galerisi iş birliğiyle hazırlanan "Kozayı Örmek" sergisiyle sanatseverleri ağırlamaya başladı.

16 SANATÇIDAN 50 ESER

Tarihi doku ve çağdaş sanatı bir araya getiren Cocoon, sanat eserlerinin yolunu yaşam alanlarıyla kesiştirirken sanatseverleri farklı sanat formları ve yorumlarıyla tanıştırıyor.

"Kozayı Örmek" sergisinde de Ahmet Çerkez, Ahmet Elhan, Burcu Erden,Eda Soylu, Elif Kahveci, Erman Özbaşaran, Evren Sungur, Işıl Kapu, Lütfullah Genç, Mithat Şen, Oddviz, Olcay Kuş, Olgu Ülkenciler, Onur Mansız, Sencer Vardarman ve Ülgen Semerci'nin toplam 50 eseri yer alıyor.

Sanatçıların üretme sürecinde kapandıkları kozadan nasıl bir sonuçla çıktıklarını ve kendi zamanlarının tanıklığını nasıl üstlendiklerini örnekleyen sergide, farklı kuşaklardan sanatçıların heykel, enstalasyon, yeni medya, seramik, fotoğraf, resim, rölyef gibi türlerde çalışmaları bulunuyor.

Sergi, 21 Eylül'e kadar izlenebilecek.

KOZA DURURKEN COCOON DA NEYİN NESİ?

Epeyce zaman önceydi.

Bir Fransız bakan, İngilizce konuşulan bir ülkede düzenlenen uluslararası bir toplantıda kürsüdeki konuşmasını İngilizce yaptı diye, salondaki Fransızlar tarafından porteste edilmişti.

Bir Fransız bakan nasıl olur da kendi dilinde değil, yabancı dilde konuşmayı tercih ederdi!

Fransızlar salonu terk etti.

Böylesine korumacı bir tavır...

Bu korumacı tavrı biz Türkçe için gösterebiliyor muyuz?

Elbette kocaman bir hayır!

Üzerimizdeki baskılı tişört yazılarından tutun da marka ve mekan isimlerine kadar o kadar çok yabancı kelime istilası altındaki Türkçe...

Neredeyse artık direnmekten’ vazgeçtik. Kimsenin Türkçe hassasiyetinden bahsettiği yok. Daha bu hafta başında ‘Cocoon’ diye bir sanat mekanı açıldı.

İstanbul’un çiçeği burnunda en yeni sanat mekanı... Zeytinburnu’nun tarihi alanı Fişekhane’de.... Ne demek cocoon? Koza demek. Koza denildiği zaman hafızamıza neler neler gelir.

Kozanın yaşayan bir karşılığı var iç dünyamızda.

Dil hafızadır çünkü.

Peki cocoon dediğimiz zaman içimizde hangi anlamlar belirecek, ne var onda bize ait olan?

Hiç.

Yok ama illa yabancı isim olacak?

İşte böyle böyle Türkçe’nin sırtına bir hançer daha... bir hançer daha...

YENİ 'KARDEŞLER' YABANCI MI OLACAK?

Contemporary Istanbul Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli eğitimler ve çeşitli sertifika programlarını bu mekanda (Cocoon) düzenleyeceklerini söyledi açılışta yaptığı konuşmada.

‘Yaklaşık 19 yıldır bu dünyanın içindeyiz, markamızı sürekli yukarı çıkardık’ diyen Güreli, yakın bir zamanda da İstanbul, İzmir ve Bodrum'da buranın kardeş mekanlarını açacaklarını haber verdi.

Bakalım ‘kardeşlere’ yine yabancı isim mi verilecek.