Kovid-gripte ölüm riski katlanıyor

Aynı anda Kovid ve grip ölüm riskini artırıyor. Bilimsel araştırmalar, aynı anda hem gribe hem de Kovid'e yakalanan hastalarda solunum desteğine olan ihtiyacın 4 kat, ölüm riskinin ise 2.4 kat arttığını ortaya koydu.

Lancet dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma aynı anda Kovid ve gribe yakalanmanın etkilerini ortaya koydu. Yapılan araştırmada iki enfeksiyona da yakalanan hastalarda solunum desteğine olan ihtiyacın 4 kat, ölüm riskinin ise 2,4 kat arttığını ortaya koydu. Araştırmacılar, bu nedenle Kovid-19 aşılarının yanı sıra gribe karşı aşılanmanın da önemine dikkat çekti.

DAHA ÇOK TEST GEREKİYOR

İskoçya Edinburgh Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kenneth Baillie, "Kovid-19 ve grip virüslerinin kombinasyonunun özellikle tehlikeli olduğunu bulduk. Kovid-19'un griple dolaşmasını ve birlikte enfeksiyon olasılığını artırmasını bekliyoruz. Bu nedenle hastanedeki Kovid-19 hastaları için test stratejimizi değiştirmeli ve çok daha yaygın olarak grip testi yapmalıyız" dedi. İngiltere'deki Liverpool Üniversitesi'nden Prof. Dr. Calum Semple ise "İnsanlara hem grip hem de Kovid-19 virüsleri bulaştığında ölüm riskinin iki kattan fazla arttığına şaşırdık. İnsanların her iki virüse karşı tam olarak aşılanmaları ve güçlenmeleri artık çok önemli" diye konuştu.

İKİSİNDE DE AŞILAR FARKLI

Semple iki aşının da etkilerinin farklı olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: "Kovid-19 ve gripten koruyan aşılar farklıdır ve insanların her ikisine de ihtiyacı vardır. Bu iki enfeksiyonun tedavi edilme şekli de farklıdır. Bu nedenle solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle hastaneye kaldırılan birine tanı konmuş olsanız bile diğer virüsleri test etmek önemlidir." Araştırmacılar, ülkenin çoğunda enfeksiyonlardaki keskin artışın, Omicron'un daha bulaşıcı bir formu olan Omicron BA.2 varyantı tarafından yönlendirildiğini söyledi. ONS, İngiltere'de Kovid-19 için pozitif test eden kişilerin yüzdesinin tüm yaş grupları ve bölgelerde arttığını tespit etti.