Körfez'deki turkuaz renk mevsimsel

Marmara Denizi'nin doğu ucunda yer alan İzmit Körfezi'nde suyun rengi turkuaza dönüştü. Uzmanlar, korkulacak bir durumun olmadığını belirterek renk değişiminin mevsimsel etki nedeniyle oluştuğunu söyledi.

İzmit Körfezi'nde deniz, turkuaz renge büründü. TÜBİTAK tarafından denizin çeşitli noktalarından alınan numuneler üzerinde araştırma başlatıldı. Kocaeli Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri de kendi örneklerini toplayarak inceleme yaptı.

ORGANİZMALAR ARTTI

Denizdeki renk değişimine 'kokolitofor' isimli organizmaların sebep olduğunu ekibiyle birlikte belirleyen Prof. Dr. Halim Aytekin Ergül, korkulacak bir durum olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Mevsimsel rüzgarların şiddetli esmesiyle ilişkili olarak İzmit Körfezi'nin bilindik tabakalı yapısının kaybolması, oksijen derişiminin yükselmiş olması ve besleyici elementlerin de miktar olarak artmış olması bu 'kokolitofor' denilen organizmaların sayıca artışını tetikleyen unsur oldu. Mayısın ilk günlerinde birkaç gün süreyle devam eden, aşağı yukarı fırtına diyebileceğimiz şiddetli rüzgar hali tabakalaşmayı ortadan kaldırdı. Muhtemelen besleyici elementlerin de yüzeye çıkmasına neden oldu."