Kızılay Başkanı uyardı: Afganistan için küresel yardım şart

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Taliban sonrası Afganistan'da derinleşen insani krizin vahim olduğunu ve İran'dan Avrupa'ya kadar bir göç dalgası olacağını belirtti.

Afganistan'daki insani ihtiyaçları yerinde gözlemlemek amacıyla başkent Kabil'e 4 günlük ziyaret gerçekleştiren Kınık, ülkede yaşanan kriz ve bunun önüne geçmek için "Acil küresel seferberlik gerekiyor" diyerek şunları kaydetti:

CİDDİ SORUNLARI VAR

"Bugün ülkenin çok büyük bir kısmında açlık, yoksulluk, eğitim, sağlık, beslenme, barınma, temiz içme suyuna erişim, Kovid gibi çok ciddi sorunları var. Dünya kamuoyuna Afganistan'daki dramı daha detaylı şekilde anlatmamız gerekiyor. Önümüzdeki yaz dönemine kadar bu krizi eğer dindiremezsek, soğutamazsak bu ateşi, bu bize kesinlikle bir göç dalgası olarak gelecek. Bu krizi dindirebilecek küresel bir seferberlik başlatmak zorundayız."

TCDD İYİLİK TAŞIYOR

Kınık, Türkiye'nin gönderdiği bu hafta içinde Afganistan'a ulaşacak 700 tonun üzerinde insani ihtiyaç malzemesini taşıyan "İyilik Treni"ni devam ettireceklerini söyledi. Öte yandan TCDD, 31 Aralık'a kadar Türkiye-İran-Türkmenistan-Afganistan hattında insani yardım malzemesi taşıyacak.