Aniden vuku bulacak 8 büyük kıyamet alameti! Kıyamet alametleri nelerdir?

Kıyamet gününün alametleri, kıyametin kopmasından önce meydana gelen ve kıyametin yakın olduğunu gösteren işaretlerdir. Tüm alimler kıyamet alemetlerinin küçük ve büyük olmak üzere ikiye ayrıldığından bahsediyorlar. Kıyametin küçük alametleri olarak ifade edilen işaretler genellikle kıyametten uzun bir süre önce meydana gelir. Bu alametlerin kimisi olmuş ve bitmiş, kimisi tekrar edip durmakta, kimisi ortaya çıkmamış, ama ortaya çıkmaya ve devam etmeye başlamış, kimisi de şimdiye kadar vuku bulmamıştır. Peki, kıyamet alametleri nelerdir? İşte aniden vuku bulacak 8 büyük alamet...

Dünyanın sonunun geldiğinin göstergesi olan kıyamet gününün alametleri tüm müslümanlar tarafından her zaman merak ediliyor. Kıyamet, evrenin düzeninin bozulması, her şeyin alt üst edilerek yok olması, yok olan ve ölen şeylerin yeniden yaratılıp diriltilerek ayağa kalkması ve mahşere doğru yönelmesi anlamına geliyor. Kıyametin kopması ile sonradan yaratılan her şey son bulacak, sonsuz olan ahiret hayatı başlayacaktır...

KIYAMET ALAMETLERİ NELERDİR?

Kıyamet gününün küçük alametleri oldukça fazladır. Nitekim Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem'den gelen birçok sahih hadiste bu alametlere yer verilmiştir. Kıyamet gününün büyük alametlerine gelince bunlar, kıyametin yaklaştığını ve o büyük günün vuku bulmasına az bir zamanın kaldığını gösteren önemli olaylardır.

İŞTE ANİDEN VUKU BULACAK 8 BÜYÜK ALAMET!

1-) DECCÂLİN ORTAYA ÇIKIŞI

Hz. Peygamber'e atfedilen rivayetlerden hareketle kıyametin büyük alametleri arasında zikredilen hârikulâde olaylara dair benimsenen inançlara göre âhir zamanda deccâl adı verilen ilginç bir insan ortaya çıkacak, ulûhiyyet niteliklerine benzer özelliklere sahip olup ilâhlık iddiasında bulunacak ve büyük bir fitne kopararak insanları hak yoldan saptıracaktır.

2-) MEHDİNİN ZUHURU

Deccalin ardından Sünniler'e göre asıl adı Muhammed b. Abdullah, Şiîler'e göre ise Muhammed b. Hasan olan ve Ehl-i beyt soyundan gelen mehdî zuhur ederek deccâli öldürdükten sonra İslâm dinini kısa sürede yayıp yeryüzünde hâkim kılacak ve bütün kötülükleri ortadan kaldırıp adaleti tesis edecektir (İbn Kesîr, I, 24-32).

3-) HZ. ÎSÂ'NIN GÖKTEN İNMESİ

Mehdînin zuhurunun ardından Hz. Îsâ âdil bir hakem ve yönetici olarak gökten inecek, haçı kırıp domuzu öldürecek, vergiler koyup zenginlik sağlayacak, mehdînin arkasında namaz kılıp ona yardım edecek (İbn Mâce, "Fiten", 33; İbn Kesîr, I, 52, 145-146)

4-) YE'CÛC VE ME'CÛC'ÜN GÖRÜNMESİ

Aynı dönemde ortaya çıkarak yeryüzünü fesada boğacak olan Ye'cûc ve Me'cûc onun yapacağı dua sayesinde Allah tarafından bir anda helâk edilecektir (Hammûd b. Abdullah et-Tüveycirî, III, 174).

5-) HİCAZ BÖLGESİNDE BÜYÜK BİR ATEŞİN ÇIKIŞI

Busrâ'daki develerin boyunlarını aydınlatacak bir ateşin Hicaz bölgesinden çıkması, depremlerin sıklaşması, güneşin batıdan doğması, dâbbetü'l-arzın zuhur etmesi, doğuda, batıda ve Arap yarımadasında kara parçalarının batması (Buhârî, "Fiten", 4-5, 22, 24, "ʿItḳ", 8, "Cihâd", 95, "Nikâḥ", 110; Müslim, "ʿİlim", 8-10; İbn Mâce, "Fiten", 25-36; Tirmizî, "Fiten", 35, 42-43)

6-) GÖKTEN, İNSANLARI BÜRÜYEN BİR DUMANIN (DUHAN) İNMESİ

Kur'an'da bildirildiğine göre kıyamet gününde insanları bürüyen ve elem veren bir duman yukarıdan aşağıya doğru inecek, insanlar iman ettiklerini söyleyerek Allah'tan bu azabı kaldırmasını isteyeceklerdir (ed-Duhân 44/10-12).

7-) DÂBBETÜ'L-ARZIN YERDEN ÇIKMASI

Gökten insanları bürüyen bir dumanın inmesi ve dâbbetü'l-arzın yerden çıkmasından ibarettir. Bunlardan dâbbetü'l-arz, duhân, Ye'cûc ve Me'cûc konusu Kur'an'da zikredilmektedir (yk.bk.).

8-) AYIN YARILMASI VE GÜNEŞİN BATIDAN DOĞMASI

Kıyametin kopmasından önce vuku bulacak kozmik olayların başında ayın yarılması ve güneşin batıdan doğması gelir. Kur'an'da kıyametin yaklaştığını ve ayın yarıldığını ifade eden beyan, bazı âlimlere göre kıyametin kopmaya başlamasından hemen önceki durumu tasvir eder (Ebû Abdullah el-Halîmî, I, 430).

KIYAMET NE ZAMAN KOPACAK?

İslam Ansiklopedisi'nde yer alan diğer alametler ise şu şekilde aktarılmıştır. Hadislerde de kıyamet alâmetleri eşrâtü's-sâa tabiriyle ifade edilir. Bu hadislerde belirtildiğine göre Hz. Peygamber kıyametin kopuş zamanını bilmediğini söylemiş, ancak kopmasından önce vuku bulacak bazı olayların onun yaklaştığının alametleri sayılacağını haber vermiştir (Buhârî, "Îmân", 37).

Âhir zaman peygamberi ve son nebi olması dolayısıyla kıyamete yakın bir zaman diliminde gönderildiğini açıklayan Resûl-i Ekrem'in (Buhârî, "Ṭalâḳ", 25, "Riḳāḳ", 39; Müslim, "Fiten", 132-135) kıyamet alâmeti olarak zikrettiği rivayet edilen olayların başlıcaları şunlardır:

İlmin ortadan kalkıp cehaletin yerleşmesi,

Sarhoşluk veren içkilerin yaygınlaşması,

Zinanın alenî hale gelmesi,

Köle kadının efendisini doğurması,

Çobanların zenginleşerek bina yapmakta yarışması,

Zekât verilecek kimse bulunamayacak kadar servetin çoğalması,

Aynı davayı güden iki büyük topluluğun birbiriyle savaşması,

Adam öldürme olaylarının ve fitnelerin fazlalaşması,

Elli kadına bir erkek düşecek şekilde kadın nüfusunun artması,

Müslümanların kıldan ayakkabı giyen, küçük gözlü ve geniş yüzlü insan gruplarıyla savaşması,

İnsanların hayatlarından bıkarak ölülere gıpta etmesi,

Allah'ın elçisi olduğunu iddia eden otuza yakın yalancı deccâlin türemesi,

Yeryüzünde Allah veya lâ ilâhe illallah diyen bir kimsenin kalmaması.

KIYAMET ALAMETLERİ NE DEMEKTİR?

Sözlükte "alamet" mânasındaki şeratın çoğulu olan eşrât ile "zaman dilimi, belirlenmiş vakit" anlamına gelen sâat kelimelerinden oluşan eşrâtü's-sâa "kıyamet alâmetleri" demektir.