Kişisel tedbirlerle biraz daha sabır! ''Korona mevsimsel hastalığa dönüşüyor''

Artan vakalara rağmen hastalığın daha yönetilebilir olduğunu belirten Prof. Özlü, Kovid'in yok olmayacağını ancak zamanla mevsimsel bir enfeksiyona döneceğini belirtti.

Salgındaki hastalığın daha yönetilebilir hale geldiğini kaydeden Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü "Eğer vakalar çok fazla artarsa yoğun bakım ve serviste yatak bulmakta zorluklar yaşanabilir. Bunu da ancak kişisel tedbirlerle önleyebiliriz" dedi. Okulların açılmasıyla beraber okul içinde öğrenciler arasında da yayılımın artacağını belirten Özlü, "Ama şunu söyleyebilirim, artık bu virüs karşısında daha güçlüyüz. Yani önceki gibi değil. Dünyada şu anda vaka sayıları neredeyse günlük 4 milyona yakın. Daha önceki dalgalanmalarda günlük 300 bin, 500 bin vaka çıkarken bile ölüm oranları, hastaneye yatış oranları çok daha fazlaydı. Şu an itibarıyla bu vaka sayıları ile orantılı bir artış yok" diye konuştu.

ÖLÜMLER GRİPTEN 20 KAT FAZLA

Virüsün daha yönetilebilir bir hastalık haline geldiğini belirten Prof. Dr. Özlü şöyle devam etti: "Salgın devam ediyor, virüs bulaşmaya devam ediyor ama hastalık daha yönetilebilir bir hastalık ve kontrol altında sürüyor. Bu da biraz işin sıradanlaştığını gösteriyor. Virüs döngüsel bir hastalık halini alacak gibi duruyor. Yani zaman içerisinde grip gibi ya da soğuk algınlığı gibi sıradan bir solunum yolu enfeksiyonuna dönüşecek. Grip ile karşılaştırıldığında ölüm oranları 20 kat daha fazla. Dolayısıyla kişisel tedbirlerden ödün vermemek ve aşıları tamamlamak oldukça önem taşıyor."

AŞIYI TEKRARLAMAK GEREKEBİLİR

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Sema Turan, Omicron'un hafife alınmaması gerektiğini belirtti. Delta varyantında çok ciddi akciğer tutulumu ve hasarı ile gelen hastanın ciddi oksijen eksikliği yaşadığını belirten Turan, "Omicron'da akciğer tutulumu daha az görülüyor; ama altta yatan hastalık varsa oldukça aktif hale geliyor. O yüzden aşılama süreci 'evet oldum ve bitti' diyebileceğiniz bir süreç değil. Aşıları tekrarlamak gerekebilir" dedi.