Kışın en güzel gezi rotalarından Eskişehir'in büyülü ziyaret yeri Odunpazarı

Kışın en güzel gezi destinasyonları arasında Batı Anadolu'nun merkezi noktalarından Eskişehir'den bahsedeceğiz. Özellikle Odunpazarı'ndan. Eskişehir soğuk havasına rağmen keyifle gezebileceğiniz bir kentimiz. Kentin en çok ziyaret edilen yeri ise Odunpazarı.

Kışın en güzel gezi destinasyonları arasında şehir merkezleri olur. Zorlu hava şartlarında doğa gezileri çoğu kişi için zorlayıcı olacağından bu dönemde şehir gezileri daha ideal oluyor. Bu hafta konumuyla Batı Anadolu'nun merkezi noktalarından Eskişehir'den bahsedeceğiz. Özellikle Odunpazarı'ndan. Eskişehir soğuk havasına rağmen keyifle gezebileceğiniz bir kentimiz. Kentin en çok ziyaret edilen yeri ise Odunpazarı.

MÜZELERİ UNUTMAYIN

Köklü Odunpazarı evleriyle semti gezmeye başlayabilirsiniz. Tarihi dokuya sahip mimarisi ve rengarenk manzarasıyla büyülü bir atmosfer yaratan evler arasında yürümek oldukça zevkli. Evlerin bazıları restore edildikten sonra müzeye dönüştürülmüş. Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi bunlardan birisi. Müzede pek çok sanatçının karikatürleriyle birlikte karikatür sanatına ilişkin malzemeleri de inceleme imkanınız olacak. Burada yine Eskişehir Balmumu Müzesini ziyaret edebilirsiniz. Odunpazarı'nda kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri de Çağdaş Cam Sanatları Müzesi. 2007 yılında ziyarete açılan müzede 70'den fazla cam sanatçısının 100'ün üzerinde camdan eseri sergileniyor. Burada dikkatinizi ilk çekecek olan yapı ise ahşap görünümüyle Odunpazarı Modern Müzesi. Japon mimar Kengo Kuma tarafından Odunpazarı'nın tarihi dokusuna gore tasarlanan müzeye dışarıdan bakmak bile insana haz veriyor. Odunpazarı'nın odun ticaretinin merkezi olduğunu öğrenen Kuma, Odunpazarı sivil mimarisi, Osmanlı kubbe mimarisi ve geleneksel Japon mimarisini harmanyarak çalışmış. OMM'da kullanılan çam ağaçları, Rusya'daki sürdürülebilir ve endüstriyel çam ormanlarının ömrünü doldurmuş olanlardan seçilmiş.

LÜLETAŞININ GÜZELLİĞİ

Eskişehir denince akla gelen şeylerden biri lületaşı. Odunpazarı'nda lületaşından takılar, süs eşyaları ve tesbih gibi aksesuarlar satan çok sayıda dükkan var. Bu dükkanlar özellikle Atlıhan El Sanatları Çarşısı ve çevresinde bulunuyor. Buradaki atölye ve dükkanlardan oldukça uygun fiyata takılar alabilirsiniz. Çarşı içinde oturup çay içmek de oldukça keyifli.

KURŞUNLU KÜLLİYESİ

Bölgede en çok ilgi gören yapılardan biri Kurşunlu Camii ve Külliyesi. 16. yüzyılda yapılmış olan Kurşunlu Camii ve Külliyesi, bölgedeki en önemli Osmanlı eserleri arasında yer alıyor. Külliyenin bölümleri günümüzde Lületaşı Müzesi, Cam Üfleme Atölyesi, El Sanatları Çarşısı gibi faaliyetlere ayrılmış. En çok ilgi gören bölümün ise Lületaşı Müzesi olduğunu belirtelim. Hediyelik eşya için külliyenin yanında yer alan Arasta Çarşısı'nı da mutlaka ziyaret edin. Atatürk'ün Eskişehir'i ziyaret ettiği zaman konakladığı Osmanlı Evi fırsat bulursanız ziyaret etmeniz gereken önemli yerlerden biri. Ev şu anda Odunpazarı Belediyesi Turizm Ofisi olarak kullanılıyor. Cumhuriyet dönemine ait fotoğraf ve belgelerin yer aldığı Cumhuriyet Tarihi Müzesi de Odunpazarı'nda yer alıyor.

SELÇUKLU MİMARİSİNİN ÖNEMLİ ÖRNEKLERİNDEN

Kentte Selçuklu mimarisine ait örnekler de yer alıyor. 13. Yüzyılda inşa edilen Alaaddin Camii şehirdeki en önemli yapılardan biri. Camii günümüzde de aktif olarak kullanılıyor. Osmanlı döneminin önemli alimlerinden Şeyh Edebali'nin Türbesi'nin bulunduğu mezarlık ise, şehirdeki önemli manevi ziyaret durakları arasında yer alıyor.

PORSUK ÇAYI'NI VE ADALAR'I ATLAMAYIN

Eskişehir'i gezerken Porsuk Çayı'nı es geçmek olmaz. Çay üzerinde gidip gelen gondollarla tur yapmak oldukça popular. Belki siz de deneyebilirsiniz. Eskişehir'de Doktorlar Caddesi, Atatürk Caddesi ve Şair Fuzuli Caddesi arasında konumlanan Adalar Bölgesi deşehrin kalbini oluşturuyor. Zira bölgede, kafelerden, restoranlara, otellerden barlara, publardan, eğlence mekanlarına kadar vakit geçirebilecek birçok yer bulunuyor.