Hepsiemlak, İstanbul, Ankara ve İzmir'de kiralık konut fiyatlarının son bir yıl içerisindeki değişim oranlarını içeren arıştırma yayınladı. Son 1 yılda 3 büyük il içinde kiralık konut fiyatlarının en fazla yükseldiği il yüzde 149 oranında bir artışla İstanbul oldu. İstanbul'u yüzde 97 ile Ankara ve yüzde 78 ile İzmir izledi. Endeks verilerine göre, İstanbul'un ilçelerindeki rekor yükseliş de gözlerden kaçmadı.
METREKARESİ 87 TL'YE ÇIKTI
İstanbul'da en çok yükseliş gösteren ilçe yüzde 251 ile Kağıthane oldu. Geçtiğimiz yıl 25 TL olan ortalama metrekare fiyatları bu yılın aynı döneminde 87 TL'ye yükseldi. Kağıthane'yi yüzde 206 ile Şişli, yüzde 197 ile Maltepe, yüzde 189 ile Beyoğlu izledi. En az kira artışı yüzde 95 ile Beylikdüzü'nde yaşandı.
İZMİR'DE, KONAK İLK SIRADA
Ankara'da kiralık konut fiyatlarının en çok arttığı ilçe yüzde 154 ile Etimesgut oldu. Etimesgut'u yüzde 105 ile Gölbaşı, yüzde 103 ile Çankaya takip etti. İzmir'de yüzde 81 oranında bir artışla birinciliği Konak alırken; ikinci sırada da yüzde 73 ile Karabağlar geldi.
İNŞAATÇILAR: İADE SÜRESİ KISALTILSIN
MALİYETLER 4 AYDA YÜZDE 40 ARTTI
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, inşaat maliyet endeksi ocakta aylık bazda yüzde 15.24, yıllık bazda da yüzde 79.91 oranında artış kaydetti. İnşaat maliyetinde yaşanan 4 aylık artış ise yüzde 50 seviyesinde gerçekleşti.
İnşaat maliyetinin alt kalemlerinden malzemede aylık artış yüzde 10.12, işçilik yüzde 33.83 arttı. Yıllık bazda malzemedeki artış yüzde 98.20, işçilik yüzde 41.02 artış gösterdi. Bina dışı yapılar için inşaat maliyeti ise ocakta bir önceki aya göre yüzde 16.63 arttı.
İnşaat sektörü, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da yer alan ve ön ödemeli konut projelerinde 24 ayı bulan iade süresinin 3 aya indirilmesini istiyor. İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, "Tüketiciye ön ödemeli konut satışlarında 24 aya kadar iade hakkı tanınması, büyük projeleri tehdit ediyor. Projenin bitirilmesi ve teslimatı riske giriyor. Ön ödemeli satılan konutların tüketicilere azami teslim süresinin 36 aydan 48 aya çıkarılması olumlu. Bazı büyük projelerde yükleniciler sıkıntı yaşıyordu" dedi.