Kimya sektörünün hedefi ihracatta liderliğe çıkmak

Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü olan kimyada, 2021'in ihracat yıldızları belli oldu.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin (İKMİB) her yıl düzenlediği 'İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde 34 kategoride 170 ödül sahiplerini buldu. Sektör, 2021'de gerçekleştirdiği 25.4 milyar dolarlık ihracatla yeni bir rekora imza attı. Sektörün ihracatı, 2021'de yüzde 39 büyüdü. İKMİB, Türkiye'nin kimya ihracatının yüzde 58.75'ini gerçekleştirdi.

TEKNOLOJİ MERKEZİ

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, "Hedefimiz 2030 senesinde kimya sektörü ihracatımızı 50 milyar dolarlık seviyeye yükselterek sektörel bazda birinciliğe yerleşmek. Bunu başaracağımızdan hiçbir kuşkum yok" dedi. Pandemi sonrası yeni bir düzen oluştuğuna dikkat çeken Pelister, şunları söyledi: "Ekonomik dalgalanmaların yeniden yükseliş trendine girmesi için yüksek teknoloji içeren ve yüksek katma değerli ürün üretip ihraç edebilmemiz gerekiyor. Biz de İKMİB olarak bu dalgalanmayı sektörümüz ve ülkemiz lehinde değerlendirebilmek için iki senedir üzerinde çalıştığımız Kimya Teknoloji Merkezi projemizi bu yıl hayata geçiriyoruz."

TÜRKİYE PARLAYAN YILDIZ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de, şöyle konuştu: "2021'i büyük bir rekorla tamamladık. Şimdi ise önümüzde 250 milyar dolarlık ihracat hedefi var. Görüyoruz ki şu andan sonraki süreçte savaşın ve bölge ekonomisinin yeniden şekilleneceği pandemi sonrası dünyada, Türkiye parlayan yıldız olacaktır. Bunun en büyük gücü siz ihracatçılar olacaksınız. Kimya sektörümüz geçen yıl ikinci sektörümüzdü, bu yıl kimya sektörümüz birinci sektör pozisyonuna yükseldi."