KDV indiriminde gözler 1 Nisan'da

KDV indiriminde gözler 1 Nisan'da. Başkan Erdoğan'ın açıkladığı KDV oranındaki indirimler, 1 Nisan itibarıyla uygulamaya girecek. Enflasyonla mücadele paketi kapsamında yapılan KDV indirimlerinin kapsamı genişletildi. Daha önce gıda ve elektrikte yapılan KDV indirimine hijyen ürünleri tüm restoranlar da eklendi. Şimdi gözler, 1 Nisan'da devreye girecek uygulamanın fiyatlara yansımasına çevrildi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın önceki akşam duyurduğu KDV indiriminin detayları belli oldu. Resmi Gazete'de yayınlanan kararla daha önce enflasyonla mücadele paketi kapsamında devreye giren gıda ve elektrikteki KDV düzenlemelerine yenileri eklendi. Hijyen ürünlerini kapsayan bazı temel ihtiyaç ürünleri, restoran, konut ile tohum ve tarım makinelerinde KDV 10 puan düştü. 1 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girecek indirimlerin fiyat artışlarını sınırlaması ve bazı alanlarda indirim getirmesi bekleniyor. İşte yapılan düzenlemelerin ayrıntıları:

HİJYEN ÜRÜNLERİ: Tüketicilerin temel ihtiyaç maddelerinden olan sabun, şampuan, deterjan, dezenfektan, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil, peçete ile bebek ve yetişkin bezleri, hijyenik ped gibi ürünlerin satışında KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indi.

RESTORAN: Yeme içme hizmetlerinde halen birinci sınıf işletme, üç yıldız ve üzeri otel gibi yerlerde yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı, bu hizmetlerin tamamında yüzde 8 olarak uygulanacak. Böylece yemek yenilen yere göre farklı oran uygulamasına son verilmiş oldu.

SERTİFİKALI TOHUM: Sertifikalı tohum ve fidanların tamamı yüzde 1 KDV'ye tabi tutulacak.

TIBBİ CİHAZ: Sınırlı sayıdaki tıbbi cihazlar için uygulanan yüzde 8'lik KDV oranı, Sağlık Bakanlığı ilgili mevzuat hükümlerine tabi tüm tıbbi cihazları kapsayacak şekilde genişletilecek.

TARIM MAKİNELERİ: Yüzde 8 KDV oranı uygulanan tarım makinelerinin kapsamına sütçülükte kullanılan makine ve cihazlar ile pancar, meyve, yumurta gibi ürünleri ayırmada ve temizlemede kullanılan birtakım makinalar da dahil edilecek.

KONUT: Konut teslimlerinde KDV sadeleştirildi. Konutların net alanının 150 metrekareye kadar olan kısmı için KDV oranı yüzde 8, 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda, bu sınırı aşan kısım için yüzde 18 olarak belirlendi. Kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde yapılan konutların net alanı 150 metrekareye kadar olan kısmı için KDV oranı yüzde 1 uygulanmaya devam edecek. Ancak bu tür konutların 150 metrekarenin üzerin aşan kısım için yüzde 18 olarak uygulanacak. Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce başlamış konut inşaatları için ise eski hükümlerin uygulanmasına devam edilecek. İnşaat sektörünün KDV kaynaklı finansman yükünün azaltılması maksadıyla, arsa ve arazi teslimlerindeki KDV oranı da yüzde 18'den yüzde 8'e indirilecek.

YAT VE 2. EL OTODA KDV ARTIRILDI

Yatlar, kotralar, tekneler ve gezinti gemilerinin KDV oranı da yüzde 18'e çıkarıldı.

Oto galericilerin kullanılmış araç teslimlerinde özel matrah uyguladıkları, bir diğer ifadeyle alım ve satım bedeli arasındaki fark üzerinden hesaplamaları gereken KDV oranı yüzde 1'den yüzde 18'e çıktı.

İLK ADIM 14 ŞUBAT'TA GIDADA ATILDI

KDV Sistemini Sadeleştirme Programı kapsamında daha önce temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV yüzde 1'e indirilmiş, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 14 Şubat Pazartesi gününden itibaren yürürlüğe girmişti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı kararıyla meskenler ile tarımsal sulamada elektriğin KDV'si de yüzde 8'e düşürülmüştü.

İŞ DÜNYASI: FİYAT BASKISI AZALACAK

İş dünyası bazı sektörlere getirilen KDV indirimini memnuniyetle karşıladı. İş dünyası özellikle yeme içme hizmetlerindeki KDV indiriminin sektörü ferahlatacağını, fiyat baskısını azaltacağını dile getirdi.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç: Bazı temel ihtiyaç maddelerinin KDV'sinin yüzde 8'e indirilmesini de içeren ve halkımızın alım gücünü destekleyen, iş dünyamızın fiyatlama baskısını hafifleten adımları ekonomimiz için kıymetli görüyoruz: Hükümetimizin aldığı proaktif kararlarla birlikte enflasyonla mücadelemizde de başarıya ulaşacağız.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran: Yeme içme sektöründe KDV'nin yüzde 8'e indirilmesi uzun süredir sıkıntı çeken sektör için ferahlatıcı bir haber oldu. Temel ihtiyaç ürünlerindeki KDV indirimi fiyat artışlarının önüne geçecek.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken: Birkaç gün önce dile getirdiğim bez, sabun gibi çeşitli hijyen ürünlerindeki vergi indirimi talebimizin karşılık bulması sevindirici oldu.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren: Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Konutun ardından kamu projelerinde artık taşınamaz hale gelen maliyetleri düşürecek adımların atılmasını bekliyoruz.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer: Tohum, fide ve fidanda KDV oranının yüzde 1'e düşmesi üretim girdi maliyetlerinde düşüş sağlayacak ve üretimi artıracak. İç pazarın hareketlenmesiyle ihracatın da önü açılacak.

Anadolu Ankara Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Birol Akman: Otel restoranlarında uygulanan KDV oranının, diğer restoranlar gibi yüzde 8'e düşmesi bize avantaj sağlayacak. Artık otel restoranları da daha fazla tercih edilebilecek.