Kaza orucu gerektiren durumlar neler? Orucunu bozan kimseye hangi hallerde kefaret gerekir?

Mübarek Ramazan ayının sonuna doğru yaklaşırken merak edilen birçok soru yine en çok araştırılan konular arasında yerini aldı. Günümüzde insanların en çok merak ettiği sorulardan ''Kaza orucu gerektiren durumlar neler? Orucunu bozan kimseye hangi hallerde kefaret gerekir?'' ile ilgili cevapları bu haberimizde derledik.

Ramazan ayında oruç tutan vatandaşların gündeminde kefaret ve kaza gerektiren durumlar yer alıyor. Bilindiği üzere müslüman kadın ve erkeklerde ergenlik çağının ardından oruç farz olarak kılınmıştır. Peki Kaza orucu gerektiren durumlar neler? Orucunu bozan kimseye hangi hallerde kefaret gerekir?

ORUCU NE GİBİ DURUMLARDA BOZULABİLİR?

Oruç; yemek, içmek, ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler.

ORUCU BOZULAN BİR ŞEY YİYİP İÇEBİLİR Mİ?

Esas itibariyle bir hata eseri olarak oruç bozulunca hiçbir şey yiyip içmeden iftara kadar beklemek vaciptir. Bir hata sonucu bozulan oruçtan sonra kusmada olduğu gibi yeyip içmek s,dece kaz,yı icap ettirir, keff,reti gerektirmez. İstemeyerek kusmak ağız dolusu bile olsa orucu bozmaz.

ORUCU BOZUP SADECE KAZA GEREKTİREN DURUMLAR NELERDİR?

Yolculuk, hastalık gibi meşru bir mazerete dayalı olarak bozulan orucun, sadece kazası gerekir. Ayrıca, abdest alırken boğaza su kaçması gibi kasıt olmaksızın yemek-içmek; çiğ pirinç gibi beslenme amacı ve anlamı taşımayan, yenilip içilmesi mûtat olmayan veya toprak gibi insan tabiatının meyletmediği şeylerin yenilip içilmesi orucu bozup, sadece kazasını gerektirir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 259, 267-270).

Keffâret ve adak oruçları ile nâfile oruçların başlanıp bozulması durumunda kazâ edilmeleri gereklidir.

Ramazan'da bir mazeret olmaksızın tutulmayan oruçlar, gününe gün kaza edilir. Ancak mazeretsiz olarak Ramazan orucunu tutmamak büyük günahtır.

ORUCU BOZMAK KEFARET GEREKTİRİR Mİ?

Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan'ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü'l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81)

ORUCUNU BOZAN KİMSEYE HANGİ HALLERDE KEFARET GEREKİR?

Oruç kefareti , Ramazan orucunun, mazeretsiz olarak bozulması sebebi ile bir ceza olarak, Ramazan dışında 1 güne karşılık 61 gün oruç tutmaktır. Ramazan'da meşru bir mazeret bulunmaksızın orucu bozup yemek içmek ve ilişkide bulunmak kefaret orucunu gerektirir.

KEFARET KİMLERE FARZDIR?

Ramazan orucu bozulduğu takdirde kefaret orucu tutulması gerekir. Kefaret orucu da Ramazan orucu gibi farzdır. Ayrıca yanlışlıkla veya kaza ile bir adamı öldürme, zıhar, hacda ihramlıyken ve vakti gelmeden tıraş olma, yemin için tutulan oruçlar da kefaret orucudur. Bu oruçlar da diğer oruçlar kadar farzdır.

KİMLER ORUÇ KEFARETİ VERİR?

Hadis-i şerifte, (Oruç tutamayacak kadar yaşlı veya iyi olmasından ümit kesilen hasta fidye verir) buyuruluyor. Çok yaşlı olup oruç tutamayan kimse, zengin ise, her günün orucu için fidye verir. Fakir olan fidye vermez, dua eder.