Kayıp hatıraların avcısı

İzmirli İlhan Arga, 30 yıldır bit pazarı ve sahaflardan sahipsiz fotoğrafları topluyor. 300 binden fazla kimsesiz fotoğrafa ev sahipliği yapan koleksiyoner, bazen tebessüm bazen ciddiyetle çekilen yüz binlerce fotoğraf karesinin gerçek sahiplerini arıyor.

İzmir'de yaşayan TRT kameramanı İlhan Arga, lise yıllarından bu yana bit pazarları ve sahaflara giderek sahibi olmayan fotoğrafları topluyor. Stüdyoda çekilip çerçeveletilmiş ya da aile albümlerine konulmuş ancak çeşitli sebeplerle elden çıkarılmış 300 bini aşkın fotoğraf, sahiplerini arıyor. “Sahibini Arayan Fotoğraflar” adıyla sosyal medya üzerinden sayfa açan Arga, bugüne dek 50 fotoğrafı sahibine ulaştığını söyledi.

BU ARŞİV KURUMSAL HALE GELMELİ

Arga'nın topladığı pek çok aile albümünde bazen onlar, bazen de yüzlerce fotoğraf karesi yer alıyor. Arşivinin yüzde 99'unun İzmir'de çekilen fotoğraflardan oluştuğunu ifade eden Arga, “Bu kadar büyük bir arşiv kurumsallaşmalı. Kaybolan aile mirasını ve bu topluma ait olan kültür mirasını elde tutmak istiyorum. Şimdilik benimle sessiz sakin duvarda ve kutularında duruyorlar. Umarım sahiplerine ulaşabilirim” dedi.

HER FOTOĞRAFIN BİR HİKAYESİ VAR

Fotoğrafların içinde hikaye barındırdığını söyleyen İlhan Arga, “30'lar, 40'lar ve 50'lerde çekilen fotoğraflara baktığımızda fotoğrafa çok daha farklı bir anlam yüklendiğini görüyoruz. Bu, duruşlara ve yüzlere yansıyor. 60'lardan sonra fotoğraflar farklı bir bakış açısıyla çektiriliyor. 80'ler ve 90'lardan sonra fotoğrafa çok da anlam yüklenmiyor” diyor.