Nisan ayında baharı yemyeşil doğada karşılamak isteyenler için Batı Karadeniz coğrafyası en ideal gezi rotalarında biri. Kastamonu da vadileri ve kanyonlarıyla eşsiz güzellikteki Karadeniz illerimizden biri. Bu yazıda bu kentimizde doğa turizmi kategorisinde gezebileceğimiz bazı yerleri derledik.
Kastamonu denilince akla ilk gelen yerlerin başında Ilgaz Dağı Milli Parkı var. Türkiye'nin en uzun ve hareketli kırık hattı olan Kuzey Anadolu Fayı Ilgaz Dağı'nın güney eteklerinden geçtiği için sahada ilginç dağ oluşumları değişik karakterlerde vadiler, sırtlar ve doruklar oluşmuş. Böylece eşsiz manzaralar ortaya çıkmış. Bu dağlar eteklerden doruklara doğru karaçam, kızılçam ve köknar gibi ağaç türleriyle süslenerek zengin bir bitki örtüsü de sunuyor. Özetle jeolojik ve jeomorfolojik oluşumları, heybetli orman dokusunun oluşturduğu peyzajın çeşitliliği bir görsel şölen sunmakta. Bol ve bütün yıl akışlı akarsuları ile zengin bitki örtüsünün oluşturduğu şartlar karaca, geyik, yaban domuzu, kurt, ayı, tilki gibi, yaban hayatı türlerine uygun yaşama ortamı sağlamakta. Artık zamanı geçse de Ankara il merkezine en yakın kayak sporu merkezi milli park içinde yer alıyor. Ayrıca sahada doğal yürüyüş çadırlarla ve karavanlarla kamp yapma imkanı ile günübirlik aktiviteler için uygun imkanlar mevcut. Milli park sınırları içindeki Baldıran Vadisi'nde Karasu Deresi üzerinde alabalık üretme istasyonları ve avlanma göletleri hizmete açık. 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında ziyaretçiler bu sahada sportif olta balıkçılığı yapabilecekleri gibi yılın her günü isteklerine göre üretim istasyonlarından balık alma imkanına sahip. Milli parka gelen ziyaretçilerin yeme-içme ve konaklama ihtiyaçlarını karşılamak üzere park içinde Kastamonu il sınırları kesiminde özel işletmede bir otel ve kamuya ait Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü Tesisleri ile Ankara Üniversitesi Ilgaz Tesisleri de bulunmakta.
EGZOTİK ILICA ŞELALESİ
Ilıca Şelalesi de görmenizi önerdiğimiz yerler arasında. Kastamonu Pınarbaşı'na 12 kilometre uzaklıkta Ilıca Köyü sınırlarında olan Ilıca Şelalesi 15 metre yükseklikten dökülmekte. Ilıca Şelalesi, suyun döküldüğü yerde oluşan doğal havuz ve çevresi çeşitli bitki örtüsü ile kaplanmış egzotik bir görünüme sahip.
VALLA KANYONU ENFES
Valla Kanyonu Devrekani Çayı'nın Küre Dağları içinde açmış olduğu enfes bir görüntüye sahip. Pınarbaşı'nın 26 kilometre kuzeyindeki Muratbaşı Köyü yakınlarında, Devrekani Çayı ile Kanlıçay'ın buluştuğu yerde başlıyor. Kuzeyde Cide'ye doğru yaklaşık 10 kilometre uzanan kanyon 800-1200 metre arasındaki yüksek kayalık uçurumlara sahip. Bu kayalıklarda kartal, şahin, akbaba gibi yırtıcı kuşlar bulunuyor. Kanyonun içi profesyonel gruplar tarafından ve uygun ekipman olmadan geçilemez. Ancak girişi ve çıkışında yerel rehberler ile kısa girişler yapılabilir.
HORMA KANYONU'NU MUTLAKA GÖRÜN!
Pınarbaşı ilçesinde yer alan Horma Kanyonu, ilçe merkezine 3 km mesafede bulunmakta. Sahip olduğu doğal zenginlikleri ile Batı Karadeniz'in görülmesi gereken yerlerinden biri olan Horma Kanyonu son zamanlarda Pınarbaşı'ndaki turizmi büyük ölçüde canlandırmış durumda. Kanyon özel olarak planlanmış doğal yürüyüş alanlarına ve dinlenme noktalarına ev sahipliği yapmakta. Kanyon içerisinden Ilıca Şelalesi'nden dökülen, Zarı Çayı geçmekte. Batı Karadeniz'in tüm güzelliklerini gözler önüne seren Horma Kanyonu trekking için oldukça elverişli bir yapıya sahip olup kanyon sporları ve doğa fotoğrafçılığı için bulunmaz bir yer.
TÜRKİYE'NİN DÜNYAYA ARMAĞANI 'KÜRE'
1998 yılında Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Avrupa Ormanları'nda korumada öncelikli alanlardan birisi olarak seçilen Küre Dağları, 2000 yılında Milli Park ilan edildi. Bu kararla WWF'nin III. Milenyuma girerken başlattığı "Yaşayan Gezegen Kampanyası" çerçevesinde "Türkiye'nin Dünyaya Armağanı" kabul edildi. 2012 itibariyle Avrupa'nın seçkin koruma alanlarını simgeleyen Pan Park'lar arasında yerini alan milli park görmeden gelmemeniz gereken rotaların başında geliyor.