Kariye Camii nerede, nasıl gidilir? Kariye Camii ne zaman inşa edildi?

Kariye Camii, İstanbul'un fethinden sora camii olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1945'te Bakanlar Kurulu kararı ile müzeye dönüştürülen Kariye Camii, yeniden ibadete açılıyor. Resmi Gazete 'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Kariye Camii'nde namaz kılınacak.

İstanbul’un önemli yapılarından biri olan Kariye Camii 1945 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile müze haline getirilmişti. Resmi Gazete’nin bugün yayınlanan sayısında Cumhurbaşkanı kararına göre, Kariye Camii’nin ibadete açılacağı belirtildi. 6’ncı yüzyıldan kalma yapı İstanbul’un fethinden sonra camii olarak kullanılmıştır.

KARİYE CAMİİ İBADETE Mİ AÇILDI?

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, Kariye Camii'nin müze ve müze deposu olarak kullanılmasına yönelik 1945 yılına ait Bakanlar Kurulu kararının Danıştay 19'uncu Dairesi kararı ile iptal edilmesi üzerine Kariye Camii'nin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına karar verildi.

KARİYE CAMİİ NEREDE?

Kariye Camii'ne Fatih ilçesi sınırlarında Edirnekapı semtinde bulunuyor. Edirnekapı otobüs durağından yürüme mesafesindedir.

Kariye Camii’ne ulaşım için çeşitli alternatifler mevcut.

Anadolu yakasından Metrobüs ile geldiğinizde Edirnekapı durağında inerek,

Seyrantepe, Topkapı, Kadıköy, Levent, Beyazıt, Mecidiyeköy ve Taksim’den kalkan ve Edirnekapı’dan geçen İETT otobüslerine binerek Kariye Camii’ne ulaşabilirsiniz.

6. YÜZYILDA YAPILDI

6'ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen bina, İstanbul'un fethinden sonra 1511 yılında Sultan II. Bayezid'in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrilerek 'Atik Ali Paşa Camii' veya 'Kariye Camii' olarak anılmaya başladı. Bakanlar Kurulu'nun 2 Ağustos 1945 tarihinde aldığı kararla müzeye çevrilen Kariye Camii, Danıştay 19'uncu Dairesi'nin 2019 yılında aldığı kararla ibadete açılacak.