Karadeniz'de ‘kritik 5 ay' Kar eridi heyelan kapıda!

Doğu Karadeniz'de karın hızlı erimesi, heyelanlara yol açıyor. Prof. Dr. Osman Bektaş, “Önümüzdeki 5 ay sel ve heyelan açısından son derece kritik” dedi.

DHA

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, son aylarda yoğun kar ve yağmur yağışları görüldü. Trabzon, Ordu, Samsun ve Rize'de pek çok noktada kaya düşmesine de neden heyelanlarda artış yaşandı. Bölge illerinde kar yağışının ani erimesi kaynaklı, toprağın yumuşamasıyla oluşan heyelanda, kent merkezlerinde yamaca yakın site ve binalarda da hasar oluştu. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, yağışların bölgedeki heyelanları tetikleyeceğini belirterek, şunları söyledi:

YAĞMUR TEHLİKEYİ TETİKLER

"Nisan, mayısta havaların ısınmasıyla dağların zirvesinde ve yamaçlarında biriken karlar sıcaklık nedeniyle eriyor ve derelerin debisini artırıyor. Buna yağmur da eşlik ederse derelerin debisi haliyle daha fazla artacak ve seller heyelanları da tetikleyecek. Haziran, temmuz aylarında ise Karadeniz'in ısınması ile nemli hava yükseliyor ve dağların denize bakan yamaçlarında ani yağmur şeklinde dökülüyor. Bu da sellere ve bununla beraber heyelanlara sebebiyet veriyor."