Kapsam genişledi, 3600 ek gösterge tamam

Yılbaşından bu yana çalışmaları süren 3600 ek gösterge düzenlemesinde teknik çalışma bitti. İlk etapta 4 meslek grubu için düşünülen düzenlemede kapsam genişletildi. Cumhurbaşkanı'na sunulacak düzenleme yeni bir rötuş gerektirmezse Meclis'e gelecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yaklaşık 6.5 milyon memur ve memur emeklisinin beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesinde teknik çalışmayı tamamladı. Bakanlık, düzenlemeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunacak. Alınan bilgiye göre düzenlemenin kapsamında değişikliğe gidildi. Dört meslek grubunu polis, öğretmen, din görevlisi ve hemşireleri kapsayan düzenlemenin kapsamı genişletildi.

KAPSAMA MÜDAHALE

Çalışma, ilk haliyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sunulmuş ancak Oktay kapsamının genişletilmesi için geri göndermişti. Bu süreçte Memur-Sen de uygulamanın tüm memurları kapsaması talebinde bulunmuştu. Memur-Sen, 2200-3600 ve 3600-4800 ek göstergeler arasında yeni kademeler getirilmesini içeren talebini komisyona sunmuştu. Hükümet ile Memur-Sen arasında yıl başından bu yana süren görüşmeler sonunda tarafların onayı alınarak şekillenen taslağın 4 meslek grubu dışında kimleri kapsayıp kapsamadığı konusunda bilgi verilmedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in başkanlığında hükümet temsilcileri ve Memur-Sen yetkililerinin katımıyla ilk toplantısını 16 Şubat'ta yapan 3600 Ek Gösterge Komisyonu, ikinci toplantısını 16 Mart'ta basına kapalı olarak gerçekleştirmişti. Yapılan teknik toplantılar sonrasında Bakan Bilgin de ek gösterge düzenlemenin sonuçlanması için mayıs sonunu işaret etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da "3600 ek gösterge meselesini yıl bitmeden neticelendirmekte kararlıyız" demişti. Cumhurbaşkanı'na sunulacak düzenleme eğer yeni bir rötuş gerektirmezse Meclis'e gelecek.

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

Ek gösterge, kamu görevlilerinin çalışırken maaşlarını, emekli olduklarında ikramiye ve aylıklarını belirleyen en önemli kalemlerden biri. Ek gösterge unvan, hizmet sınıfı ve derecelere göre farklılık gösteriyor. Ek gösterge yükseldikçe maaş artıyor.

EMEKLİ MEMUR MAAŞINDA 1400 LİRAYA VARAN ARTIŞ

Halen 2200 ek göstergeden maaş alan polis ve din görevlisinin göstergesi 3600'e çıktığında emekli maaşında 1390 lira artış olacak. Öğretmen maaşı ise 1234 lira artacak. Emekli ikramiyelerinde ise 50 bin liraya varan artışlar yaşanacak.

Ek gösterge çalışması ile polis, din görevlisi, öğretmen ve hemşire dışında kalan diğer unvanların maaşlarında ise daha sınırlı artışlar yaşanacak. Emeklileri kapsayan ek gösterge düzenlemesi halen görevde olan memurların maaşında ise 100-150 liralık bir artışa da neden olacak.