İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Bilim Kurulu'nun HES ile açık havada maske zorunluluğunu kaldıran kararlarını değerlendirdi, önemli uyarılarda bulundu:
HES: "Dışarıda sönmeye başlamış bir salgından söz ediyoruz. HES salgınla mücadelede çok faydalı oldu ama dünyada da artık testlerin de artık yavaş yavaş azaltılacağını görüyoruz çünkü hakikaten büyük bir mali kayıp var."
MASKE: "Kapalı alanlarda hala maske zorunluluğunun olması gerekiyor ne kadar mesafeye uyulsa da bence orada kısıtlamalara en azından nisan ya da mayısa kadar devam edilmesi gerekiyor."
AŞI: "Kovid geçirenler ve aşılamaları birleştirdiğiniz zaman yüzde 80'in üzeri zaten toplumda bir bağışıklık var. Bu aşamada çok korkulacak bir şey yok."
PCR: "Önümüzdeki günlerde belki mayıstan itibaren olabilir, belki PCR da yapılmayacak Omicron dışında daha kuvvetli bir varyant gelmediği müddetçe. Yavaş yavaş artık eski normallere dönüş göstereceğiz."
HİJYEN KURALLARINI İHMAL ETMEYELİM
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülay Kılıç, "Maskenin zorunlu olmaması insanları yanıltmasın, hijyen kurallarını ihmal etmeyelim" dedi. Kılıç şu uyarılarda bulundu: "Kapalı ortamlarda fazla kalmayalım. Bulaş riskinin yüksek olduğu ortamlarda, açık havada bile kalabalık ve yakın temas varsa maskemizi takmaya devam edelim."
KOVİD'DE DÜŞÜŞ TRENDİ SÜRÜYOR
İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, yakın öngörü ve tahminlerinin Kovid-19'un nisan-mayıs ayına kadar düşüş trendiyle devam edeceğini bildirdi. "Şubat itibarıyla da bugüne kadar İstanbul'da yaklaşık 3-4 haftadır düşüş trendini sağlamış durumdayız" diyen Memişoğlu, "Bunun daha da devam edeceğini öngörüyoruz. Bazen 'Ne zaman bitecek?' diye soruluyor. Şu zaman 'Kesin bu tarihte bitecek' diye hiç kimsenin kesin bir kanaati olamaz. Şu anda bizim yakın öngörü ve tahminiz bunun nisan-mayısa kadar düşüş trendiyle devam edeceği, mayısta artık salgın olup olmayacağı konusunda bir görüşün oluşacağına inanıyoruz."
YÖNETİLEBİLİR DURUMDA
Memişoğlu, hastalığın toplumsal olarak da yönetilebilir olduğunu son Omicron piki ile gördüklerini belirterek, "Bizim şu andaki en büyük hedefimiz ertelenmiş, ötelenmiş, birikmiş sağlık hizmetini de iyi sunabilmektir. Tabii insanlarımızın salgın döneminde hastaneye gelme konusunda tedirginlikleri oldu, bunları ertelediler. Şimdi bir anda bu problemleri çözmeye çalışıyoruz" dedi.