Kanserden ölüm 30 yılda %31 azaldı

Kanser türlerinin görülme sıklığı bakımından dünyada erkeklerde ilk, kadınlarda ise 3. sırada gelen akciğer kanseri oranı, tüm kanserler arasında yüzde 11'in üzerinde yer alıyor.

Ülkemizde, 75 yaş öncesi her 4 kişiden biri kansere yakalanma riskiyle karşı karşıya geliyor. Her yıl ortalama 27 binden fazla kişiye akciğer kanseri tanısı konulurken, 2020'de bu rakamın 41 binin üzerine çıktığı görülüyor.

PANDEMİDE TANI ARTTI

Son yıllarda tanı ve tedavide yaşanan gelişmeler sonucunda kansere bağlı yaşam kayıplarının azaldığına dikkat çeken Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, şu bilgileri aktardı: "Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü'nün verilerine göre son 30 yılda kansere bağlı ölüm oranı toplam yüzde 31 geriledi. En büyük düşüş ise akciğer kanserinde görüldü. Pandemi döneminde Kovid-19 şüphesi nedeniyle çok sayıda hastaya akciğer tomografisi çekildi. Bu sayede henüz ilk evrelerinde olan akciğer tümörleri bazı hastalarda teşhis edilebildi. Hastalar için erken tanı ve tedavi imkânı sunan bu durum, ilerleyen zamanlarda akciğer kanserinden kaynaklanan ölüm sayısının düşmesinde etkili olabilir."