Kamu çalışanları için yerli mesajlaşma uygulamaları nelerdir?

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar için yerli ve milli mesajlaşma uygulamalarının kullanılması zorunlu hale getirildi. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, resmi web sitesi üzerinden yayınladığı Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi'nde konuya açıklık getirdi. Siber güvenlik alanında dünya ile rekabet etmek ve teknoloji üretebilmenin önünün açılması planlanıyor. Kamuda çalışanlarına, yerli mesajlaşma uygulaması kurum içinde kullanılacak.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, kamu çalışanlarına yerli ve milli mesajlaşma uygulamalarının kullanılmasını zorunlu hale getirdi. Yerli mesajlaşma uygulamalarının kullanımı hakkında bilgilendirme, Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi'nde verildi. Yayınlanan rehberde yerli ve milli siber güvenlik ürün ve çözümlerinin yaygınlaştırmasını amaçlıyor.

KAMUDA ÇALIŞANLARA WHATSAPP YASAĞI MI GELDİ?

'Anlık Mesajlaşma Güvenliği' başlığı altında yayımlanan tedbirlerde "Bu güvenlik tedbiri ana başlığının amacı, anlık mesajlaşma güvenliği çerçevesinde ele alınan tedbir listeleri ve denetim sorularını belirlemektir. “Anlık Mesajlaşma Güvenliği” ana başlığı kapsamında ele alınan güvenlik tedbirleri alt başlıkları aşağıda yer almaktadır." denildi ve şu ifadelere yer verildi:

"Kurumsal haberleşme amacıyla sunucuları kurum kontrolünde olan mesajlaşma uygulamaları kullanılmalıdır. Kurumun kendine ait bir haberleşme uygulaması yoksa mesajlaşma amacıyla sunucuları yurt içinde bulunan yerli ve milli uygulamalar tercih edilmelidir."

"Kritik veri içeren her türlü sesli, yazılı ve görüntülü haberleşme uygulamalarında, kaynak kodları kurum tarafından talep edildiğinde denetlenebilen, işletmesi ve yönetimi yerel olarak yapılabilen yerli ve milli uygulamalar tercih edilmelidir."

YERLİ MESAJLAŞMA UYGULAMALARI NELERDİR?

Wirofon

Türk Telekom’un kullanıcılarına sunduğu iletişim ve mesajlaşma platformu, ücretsiz olarak sesli ya da görüntülü konuşma yapmanıza olanak sağlıyor ve resim, video ve ses dosyalarını paylaşmaya izin veriyor. Kısacası WhatsApp ve Messenger’da yaptığınız her şeyi Wirofon’la da yapabilirsiniz. Uygulamanın önemli özelliklerinden biri de HD kalitede görüntülü konuşma deneyimi sunması.

Eğer Türk Telekom ev telefonu sahibiyseniz, tarifeniz kapsamındaki dakikalarınızı ek bir ücret ödemeden kullanabiliyorsunuz. Bu sayede ev telefonunu dilediğiniz yerde kullanabiliyorsunuz. Üstelik aradığınız numara, Wirofon uygulamasına kullanmasa bile arama yapabilmek mümkün.

BiP Messenger

Yüzde yüz Türk mühendisleri tarafından geliştirilen Turkcell’in BiP uygulaması, tıpkı diğer iletişim uygulamaları gibi başkalarıyla sesli ve görüntülü görüşmeler yapmanıza olanak sağlıyor. Yüksek kalitede görüşmeler yapabileceğiniz uygulama sayesinde 7/24 mesajlaşabilir veya resim, video gibi dosyalarınızı rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Tıpkı WhatsApp gibi uçtan uca şifrelenmiş güvenlik sistemiyle BiP, verilerin gizliliğini koruyor.

Dedi uygulaması

BTK’nın Dedi uygulaması telefonunda kullanabileceğiniz bir diğer basit, hızlı ve güvenli anlık mesajla uygulamasıdır. Tıpkı diğer benzer uygulamalar gibi sesli ve görüntülü aramalar yapabileceğiniz uygulama vasıtasıyla resim ve video gibi dosyalarınızı da rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Ayrıca bir sohbet içerisinde "Kaybolan Mesajlar" özelliğini aktif hale getirdiğinizde, gönderdiğiniz mesajın karşı taraf okuduktan belli bir zaman sonra silinmesini sağlayabilirsiniz.