Kaliteli bir gece uykusu için en iyi ipuçları... Bunu sakın yapmayın!

Vücudun fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için yeterli bir gece uykusu çok önemlidir. Güzel bir gece uykusu çekmek hayat kalitemizi de artıracaktır. İşte iyi bir gece uykusu için en iyi ipuçları…

Oddee

Çeviren: Elif Erdoğan

Zihinsel ve fiziksel sağlığımız için iyi bir gece uykusunun gerekliliği tüm uzmanların hemfikir olduğu bir tavsiye. Ancak, tüm hayatımızı neredeyse esir alan akıllı telefonlar ve sosyal medya mecraları yüzünden iyi bir gece uykusu için ekstra mücadele vermek zorunda kalıyoruz. Gece uykusunda ara sıra yaşadığımız kötü tecrübeler yaşam kalitemizi çok etkilemeyebilir ama sorun kronikleşirse huzursuz, odaklanamayan ve unutkan bir insana dönüşebilirsiniz. Peki, gece uyku miktarını ve kalitesini artırmak için neler yapılabilir? Bu önerileri uygularsanız, daha mutlu, zinde ve dikkatli bir gün geçirebilirsiniz.

İYİ UYKU İÇİN İDEAL ORTAMI HAZIRLAYIN

İyi bir gece uykusu için dikkat edilmesi gereken ilk etken, uyuduğunuz ortamdır. Mesela, yatak odanızı maksimum dinlenmeye uygun hale getirmek için gürültüyü mümkün mertebe en aza indirin ve fazla ışığı olabildiğince engellediğinizden emin olun. Buna dışardan gelen ışıklar kadar evin içindeki elektronik eşyalardan gelen ışık da dahil. Pencerenizin yakınında sokak lambaları varsa karartma perdeleri size yardımcı olabilir. Veya kesin çözüm olarak bir uyku maskesi takmayı da deneyebilirsiniz.

Sıcaklığın uyku üzerinde büyük etkisi olabilecek bir etken olduğunu unutmayın. İdeal sıcaklık herkes için farklıdır ama uzmanlar normalin 15 ila 20 derece arasında olduğu görüşünde. Bunun için kullandığınız yatak, yastık ve yorganın da kaliteli olması gerekiyor. Hayatımızın yaklaşık üçte birini yatakta geçirdiğimiz yatağa bir miktar para ayırmak isabetli olacaktır.

YATMA VAKTİ RUTİNİNİZİ SAĞLAYIN

Uykunuzu getiren bir yatak odası kadar, uyumanızı kolaylaştıracak bir yatma rutini oluşturmak da önemlidir. Araştırmalar, iş günü olsun ya da olmasın belli bir uyuma ve uyanma programına sadık kalmanın daha kaliteli bir uyku için yardımcı olacağını gösteriyor. Gün içinde uzun şekerlemeler yapmak ise uyumayı zorlaştırıyor. Kafein ve alkol de uyumayı zorlaştıran en başat aktörlerden bazıları.

UYKU DÜŞMANI MAVİ IŞIK

Son olarak, akıllı telefonunuzu ve bilgisayarınızı kullanmayı uyku saatinizden bir süre önce bırakmalısınız çünkü bu cihazlardaki mavi ışık uykuya dalmanın önündeki en büyük engel. Bu cihazları kullanma süresini azaltamıyorsanız mavi ışık engelleyen gözlükler bu etkileriz azalmasında yardımcı olabilir.

Yatmadan önce vücudunuzu ve zihninizi rahatlatacak alternatifleri değerlendirebilirsiniz Mesela, nefes egzersizleri yapmayı, sakinleştirici müzikler dinlemeyi, kitap okumayı veya sıcak bir banyo yapmayı deneyebilirsiniz. Sizin için en uygun alanı birkaç deney yapıp bulun.