Kaliteli arpa ve buğday için melezleme çalışması

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde, arpa ve buğday ıslah çalışmalarında gerekli olan genetik varyasyonun sağlanması için melezleme işlemleri yapılıyor.

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü de bu kapsamda arpa ve buğdayda ıslah çalışmalarında gerekli olan genetik varyasyonun sağlanması için melezleme çalışmaları yapıyor. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde görevli ziraat yüksek mühendisi Dr. Namuk Ergün "Hastalığa, kuraklığa ve soğuğa dayanıklı yeni genotiplerin elde edilmesi için de melezlemeler yapıyoruz. Melezleme çalışmaları asla genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) ile karıştırılmamalıdır. İnsan sağlığına zararı yoktur" dedi. Ergün, ıslah çalışmaları sonucunda elde edilecek yeni çeşitlerin, hem verimi hem kalitesiyle çiftçinin gelirini artırıp ülke ekonomisine katkı sağlayacak "üstün çeşitler" olacağını belirtti. Melezlemenin ardından yeni bir çeşidin ortaya çıkmasının 12 yıl gibi uzun bir zaman aldığına dikkati çeken Ergün, "Ancak enstitümüzde uygulanan yeni modern tekniklerle bu süreci 7-8 yıla indirdik" diye konuştu.