Kahve tüketimi arttıkça kanser riski azalıyor

Sade kahvenin karaciğer üzerinde koruyucu ve iyileştirici etkisi olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, şurup ve krema katılan yeni nesil kahvelerin obezite ve obezite nedenli metabolik kronik hastalık (diyabet, kalp damar hastalıkları) riskini artırdığını açıkladı.

SALGI BEZLERİNİ ETKİLER

“Kahve doğru tüketilirse sağlık açısından oldukça faydalı bir içecektir” diyen Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, “Kahve tüketimi üzerine yapılan çalışmalarda kahvenin toplam ölüm oranını azalttığı görülüyor, bu faydasının antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklerinden kaynaklı olabileceği düşünülüyor. Artan kahve tüketimi ile siroz ve karaciğer kanseri arasında ters orantılı bir ilişki vardır. Kahve, yağlı karaciğeri olanlarda iyileştirici rol üstlenirken, fibroz progresyonunda ise (salgı bezlerini etkileyen hastalığın ilerlemiş hali) koruyucu bir göreve sahiptir” diye konuştu.

EN SAĞLIKLISI SADE İÇMEK

"Kahve çok güçlü bir antioksidan ve metabolizma hızlandırıcıdır” diyen Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, şunları söyledi: “Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir. Bu nedenle hem sağlık hem de lezzet açısından taze çekim, hafif ve orta kavrulmuş kahveler, katkısız hazırlanmalı ve tüketilmelidir” dedi.