Kafatasının yüzde 83'ü parçalandı! Titanyum kemiklerle sağlığına kavuştu

Doğum gününde evine giren hırsızla mücadele ederken pencereden düşen Ali Çitçi'nin kafatasının yüzde 83'ü zarar gördü. Mucize eseri hayatta kalan Çiftçi, kafatasına titanyumdan yapılan özel parçaların nakledilmesiyle sağlığına kavuştu.

AA

İstanbul'da yaşayan iki çocuk babası Ali Çiftçi'nin (45) hayatı, evine hırsız girmesiyle adeta kabusa döndü. Mücadele ettiği hırsızla beraber 3'üncü kattaki evinin penceresinden düşen Çiftçi'ninkafatası büyük zarar gördü. Aylarca yoğun bakımda kalmasının ve 2 yıl boyunca birçok ameliyat geçirmesinin ardından yaşama tutunmayı başaran Çiftçi'nin kafatası, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Medikal Tasarım ve Üretim Merkezince (METÜM) üretilen özel titanyum kafatası parçalarının nakledilmesiyle eski haline getirildi.

YAŞAM ŞANSI ÇOK AZDI

Uzun bir tedavi süreci geçirdiğini ifade eden Çiftçi, 6 ay yoğun bakımda kalmasının ve 2 yıl boyunca birçok ameliyat geçirmesinin ardından hayatta kaldığını söyledi. Çiftçi, yaşama şansının doktorlar tarafından yüzde 10 olarak görüldüğünü aktararak "Hastaneye gittiğim zaman doktorlar benim için 'Mucize adam geldi' derlerdi. Sürekli başım dönerdi, gözüm kararırdı. Dışarı çıktığımda beni görenler gülerdi, 'Şuna bak.' falan derlerdi. Şimdi çok iyiyim, sağlığıma kavuştum" dedi.

Geçirdiği ameliyatlarla sağlığına kavuşan Çiftçi, "Kötü günler geride kaldı" dedi.

3 BOYUTLU YAZICIYLA ÜRETİLİYOR

SBÜ Gülhane Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan Tehli, Çiftçi'nin hastaneye geldiğinde kafatasının yüzde 83'ünün olmadığını vurguladı. Tehli, operasyon öncesinde hastanın kafatasındaki hasar nedeniyle denge problemi, yürüyememe, hafıza kaybı ile görme, yazma ve konuşma bozuklukları olduğunu anlatarak "Ameliyattan sonra şikayetlerinin yüzde 90 civarında gerilediğini net şekilde söyleyebiliriz" bilgisini paylaştı. METÜM Müdürü Prof. Dr. Simel Ayyıldız ise "Hastanın kayıplarının olduğu alanlar 3 boyutlu yazıcılar ve bilgisayar programlarıyla çiziliyor. Yerleştirilecek implantların modelleri üretiliyor. Hekim onayı alındıktan sonra titanyum implantlar üretilerek hasta sağlığına kavuşturuluyor" diye konuştu.