Kadın erkek fark etmiyor! Bu şartları yerine getiren erken emekli olabiliyor!

Çeşitli iş alanlarında alın teri dökerek çalışan milyonlarca kişinin hayallerinden birisi de emekli olup rahat bir yaşam sürmek. Bu kapsamda milyonlar hem yaş hem maaş hesabı yapıyor. Öte yandan bazı durumlarda erkek veya kadın fark etmeksizin erken emekli olma hakkı sunuluyor. Bu şartları yazımızın devamından öğrenebilirsiniz.

Sigorta giriş tarihi emeklilik için büyük önem arz ediyor. 1999 ve 2000 yıllarında sigorta girişi olanların yaş şartı değişirken bazı durumlarda erken maaş bağlanma hakkı sağlanıyor. Kadınlarda çocuk durumu ve erkeklerde askerlik vazifesi yaşı erkene çekebiliyor. Başvuru yapıldığında 6 yıla kadar erken emekli olma hakkınız bulunuyor. Ancak bazı koşulları karşılamanız gerekiyor. Erken maaş bağlanma şartlarını merak edenler için bu doğrultuda erken emekli olma şartlarını kapsamlı bir şekilde derledik.

EMEKLİLİK TARİHİNİ ÖNE ÇEKEBİLİRSİNİZ!

Kadınlarda çocuk durumu nedeniyle 2 yıldan 6 yıla kadar erken emeklilik hakkı tanınıyor. Erkeklerde de askerlik durumu bu süreyi geriye çekiyor.

ANNELERE 6 YIL KAZANDIRIYOR

Kadın çalışanların bir çoğu doğum yaptıktan sonra çocuklarının bakımı için iş hayatından uzak kalıyor. Böylece hem emeklilikleri gecikiyor hem de prim gün sayıları azalıyor. Bu mağduriyeti gidermek için yasalarımız kadınlar için doğum borçlanması hakkı tanıyor.

ASKERLİK HİZMETİ EMEKLİLİĞİ ÖNE ÇEKİYOR

Emekli olmasına 5 ay kalan bir erkek sigortalı, 5 aylık bu süreyi borçlanarak emekliliğe hak kazanabilir. İlk kez sigortalı olduğu tarihten sonra askerlik borçlanması olanlarda emeklilik öne çekilmez.

MALULEN EMEKLİLİK

Malulen emekliliğin bu farklarını kısaca hatırlattıktan sonra asıl konumuz olan engellilerin emekliliği konusuna dönelim. Bu emekliliğin bir başka adı da vergi indirimi ile emeklilik.

Çünkü erken emeklilikten yararlanabilmek için vergi indirimi almak gerekiyor. Engelli emekliliği malulen emekliliğin aksine sigorta olmadan önce ya da doğuştan gelen rahatsızlıklar ile gerçekleşiyor.

Yüksek emekli maaşı için 2 adımda yeni yol haritası çizildi! 1270 günü tamamlayıp...

On yıl sigortayla emekli olabilirsiniz! SGK maaşları hemen bağlıyor! 1800 gün primi olan herkes...