Türkiye'nin iki büyük sanayi şehri "Mega Teknoloji Koridoru" ile birbirine entegre oluyor. Kocaeli'de bulunan Bilişim Vadisi'nin yeni üssünün temeli İzmir'de düzenlenen törenle atıldı. Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, mega teknoloji koridoruyla birbirine bağlanan Bilişim Vadisi Kocaeli ve İzmir'in, diğer yenilik ekosistemi bileşenleri ile birlikte Türkiye'yi teknolojide süper lige taşıyacağını söyledi.
180 BİN METREKARE
Varank "İlk imzası Sayın Binali Yıldırım tarafından atılan, daha sonra Bilişim Vadisi çatısı altına alınan Bilişim Vadisi İzmir 180 bin metrekarelik yüz ölçüme sahip olacak. 63 bin metrekare kapalı alanı ile yerli ve yabancı birçok teknoloji girişimcisine ev sahipliği yapacak. En az 6 bin araştırmacıya istihdam sağlayacak. İzmir'in parlak beyinleri, Bilişim Vadisi İzmir'den dünyaya açılacak. Biz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türkiye'nin güçlü inovasyon ekosistemini tahkim etmek için sürekli kafa yoruyoruz, çabalıyoruz ve yeni adımlar atıyoruz. Mega teknoloji koridoru ile birbirine bağlanan Bilişim Vadisi Kocaeli ve İzmir, diğer yenilik ekosistemi bileşenleri ile birlikte, Türkiye'yi Allah'ın izniyle teknolojide süper lige taşıyacak" dedi.
Varank, 19 senede ilmek ilmek ördükleri yenilikçilik ekosisteminin meyvelerini vermeye başladığını aktararak, Türkiye'nin teknoloji tabanlı girişimler konusunda Avrupa'nın yükselen yıldızı olarak ön plana çıktığını söyledi. Milyar dolar değerlemeye ulaşan Türk girişimlerinin sayısının 6'ya ulaştığına dikkati çeken Varank, Getir'in, 9 ülkede hizmet vermeye başladığını, Trendyol'un sıfırdan kurulup kısa sürede 10 milyar dolar değerlemeye ulaşan ilk Türk şirketi olduğunu anlattı.
ÖNÜMÜZDE ALTIN FIRSAT VAR
AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım da törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, sanayi tarihindeki üç önemli gelişim evresini ıskaladığını ancak yetişmiş, genç beyinleriyle 21. yüzyıldaki bilgi ekonomisi çağının en iddialı ülkelerinden biri olduğunu söyledi. Buharlı makinelerle başlayan ilk sanayi devrimini içten yanmalı motorlarla ikinci sanayi devriminin izlediğini, 20. yüzyılın ortalarında makinelerin insan beyniyle entegre olduğu, üçüncü sanayi devriminin yaşandığını aktaran Yıldırım, "Bu 3 dönemi ne yazık ki biz ıskaladık, sadece kullanıcısı olduk. Şimdi önümüzde bir altın fırsat var Türkiye olarak bilginin güç olduğu, alın terinin yerine akıl terinin geçtiği bir bu dönemde gelişmiş, ileri sanayi ülkelerinin bir avantajı yok. Bu dönemde yetişmiş, genç beyinlerin kaynak olduğu bir ülke var, o da Türkiye" diye konuştu.
KAFA TOPU OYUNUNDAN 100 MİLYON DOLAR GELDİ
Bakan Varank, 2023 için koydukları 10 unicorn'a ya da kendi tabirleriyle 10 Turcorn'a sahip olma hedefine adım adım ilerlediklerini belirterek, şöyle konuştu: "Geçtiğimiz yıl ülkemizdeki start-up'ların aldığı yatırımlar 1,5 milyar dolara ulaştı. Bakınız burada ünlü bir oyun şirketi var, Masimo var. Onların en önemli oyunlarından birisi Kafa Topu. Bu arkadaşlarımız oyun geliştirerek İzmir'den dünya markası oldular. Şirketlerini 100 milyon doların üstünde bir değerle dışarı satmış oldular ama arkadaşlarımız yine Türkiye'de yakında o şirketten ayrılıp yeni bir girişim başlatacaklar. Bu sefer 1 milyar doları hedefleyecekler."