Mekanik özellik ve hafif yapılarıyla elektrikli otomobillerden uçakların iç mekan aksamlarına kadar birçok alanda kullanılan kompozit malzemeleri üreten sanayiciler, Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen JEC World Fuarı'nda buluştu. Fuara, İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) gerçekleştirdiği milli katılım organizasyonu kapsamında fuara toplam 40 Türk firması katıldı.
13 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR
Fuar, Türk kompozit sektörünün, küresel bir marka olması yolunda bir eşik olarak görülüyor. Kullanımı günden güne artan kompozit materyaller, havacılık, otomotiv, savunma, deniz, enerji, altyapı, inşaat, tasarım, elektronik, medikal gibi birçok sektörde katma değerli ürünlere dönüşüyor. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Türk kompozit sektöründe orta ve büyük ölçekli 180 şirketin faaliyet gösterdiğini, kısmen bu işi yapan şirketlerle sayının 800'ü bulduğunu söyledi. Bu firmalarda yaklaşık 13 bin kişinin çalıştığını aktaran Avdagiç, "Türk kompozit malzeme pazarı 1.62 milyar euro ve 300 bin ton hacme sahip. Türk şirketleri JEC World gibi etkinliklerle ticaret hacimlerini artırıp iş kapasitelerini büyütecektir" diye konuştu.
İHRACATA DA KATKI
Avdagiç, kompozitin, Türkiye'nin küresel ticarette rekabetçiliğini artıracak sektörlerin başında geldiğini vurgulayarak şunları kaydetti: "Kompozit yarının malzemesi ve milli sanayi hamlemiz için oldukça önemli. Biz de kompozitin, Türkiye'ye sıçrama yaptıracak sektörlerden biri olduğunun bilincindeyiz. JEC World, Türk kompozit endüstrisinin küresel tanıtımına katkı sağlayacaktır. Ayrıca şirketlerimizin katma değerli üretimini destekleyecek, ihracatıın artmasına ve yabancı ortaklıkların kurulmasına vesile olacaktır."
UÇUŞ MENZİLLERİNİ DE UZATTI
İTO Başkanı Avdagiç, kompozit ürünlerinin yüzde 75'inin taşımacılık-otomotiv, boru-tank-altyapı ve yapı-inşaat sektörlerinde kullanıldığını bildirdi. İleri teknolojili ürünlerin Türkiye'de üretilmesinin hızlanmasıyla rüzgar enerjisi, uzay ve havacılık ile elektrik ve elektronik sektörlerinde daha fazla miktar ve oranda kompozit malzeme kullanımının gerçekleşmesini beklediklerini aktaran Avdagiç, "Kompozit imalatta hafiflik ve sağlamlık üzerine bambaşka bir dünya. 1970'lerde üretilen Concorde uçaklarında yüzde 8 kompozit malzeme kullanılıyordu. Günümüzde Boeing 787 ve Airbus A350 modellerinin ise yüzde 50'si kompozit malzemelerden imal ediliyor. Uzay araçlarında ve roketlerde kompozit malzemelerin kullanılmasıyla uçuş menzilleri önemli oranda uzadı" diye konuştu.
PARİS'E ÇIKARMA
Paris'te düzenlenen JEC World'e toplam 40 Türk firması katıldı. Şirketler, fuarda yeni işbirliklerine imza attı.
YAKIT TASARRUFU SAĞLIYOR
Avdagiç, şöyle devam etti: "Savaş uçakları, helikopterler ve İHA'larda kompozit malzemeler yoğun olarak kullanılıyor. Bir otomobilin ağırlığındaki yüzde 10'luk düşüş, yüzde 5-7 yakıt tasarrufu sağlıyor. Uzun zamandır Formula 1 yarış arabalarıyla üst segment araçlarda kompozit tercih ediliyor. Giderek orta segment modellerde de kompozite yönelim var."