İtikaf kelime anlamı itibarıyla alıkoymak, hapsetmek, bir yere yerleşmek anlamlarına gelir. 11 ayın sultanı Ramazan ayının son 10 günü yerine getirilen itikaf ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen kimseler de konuyla ilgili araştırmalarını yapıyor. Peki, İtikaf şartları nelerdir? İşte itikaf anlamı...
İtikaf anlamı sözlükte hapsetmek, bir yere yerleşip orada bağlı kalmak, alıkoymak manalarına geliyor. Ayrıca itikaf insanın kendisini sıradan davranışlardan alıkoyması anlamında da kullanılıyor. Dini bir terim olarak itikaf akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet etmek ve Allah'a yakınlaşmak niyetiyle bir süre durması demektir.
-Niyet. Niyet diğer ibadetlerde şart olduğu gibi itikâfta da şarttır. Niyet etmeksizin camide beklemek itikaf yerine geçmez.
-Erkeğin beş vakit cemaatle namaz kılanan mescidde itikâfa girmesi. İtikâfın en faziletlisi Mescid-i Haram'da, sonra Mescid-i Nebevî'de, sonra Mescid-i Aksâ'da olandır. Diğer mescidlerdeki fazilet cemaatin çokluğuna göre değişir.
-Oruç. Vâcib olan itikâf için şarttır.
-Kadınların hayız ve nifastan temiz olmaları. Cünüblük oruca mâni olmadığı için taharet, vâcib olan itikâfta bile şart değildir. Onun için itikâfa giren mescid içerisinde ihtilam olursa itikâfı bozulmaz.
-İtikâfta erginlik çağına gelmiş olmak şart değildir. Bu nedenle mümeyyiz bir çocuğun itikâfı da geçerlidir.
-Kadının itikâfa girebilmesi için kocasının iznini alması şarttır.
-İtikâf sırasında kötü ve çirkin söz söylememek, Ramazanın son on gününü ve cemaatı kalabalık olan mescidi tercih etmek, itikâf günlerinde Kur'an, hadis, Allah'ı zikir ve ibadetle meşgul olmak ve temiz elbise giyip güzel kokular sürünmek itikâfın adabındandır.