İstismar mağduru çocuklar ÇİM'le korunuyor! Tek mekan güvenli ortam

İstismar mağduru çocuklar için hastanelerde Çocuk Koruma ve İzlem Merkezi oluşturuldu. Aile ortamı sağlanan merkezde, çocukların ifadeleri uzmanlar eşliğinde alınıyor.

DHA

Adalet Bakanlığı tarafından istismara uğrayan bireylerin uygun bir ortamda ve uzman eşliğinde ifadelerinin alınması için adliye saraylarında kurulan Adli Görüşme Odaları (AGO) ardından, Sağlık Bakanlığı da, istismar mağduru 0-18 yaş arası çocukların her türlü adli ve tıbbi işlemlerinin yürütülmesi için hastanelerde Çocuk Koruma ve İzlem Merkezi (ÇİM) oluşturdu. Türkiye'deki birçok hastanenin ardından Mehmet Akif Ersoy Çanakkale Devlet Hastanesi'nde de ÇİM, hizmete girdi.

İKİNCİ TRAVMAYA ÖNLEM

ÇİM'in işleyiş süreci hakkında bilgi veren Başhekim Opr. Dr. Hasan Keser, istismara uğrayan 0-18 yaş arasındaki çocukların ikincil örselenmelere maruz kalmamasını sağlamak amacıyla hastanede ÇİM'in kurulduğunu söyledi. Bu sayede mağdur çocuğun örselenesinin önlendiğini belirten Keser, "İstismara uğradığını beyan eden herhangi bir çocuk savcılık ya da kolluk kuvvetleriyle irtibata geçtikten sonra biz kurumlar arası koordinasyonla çocuğumuzu merkeze getiriyoruz. Burada onun çok rahat bir şekilde hareket edebileceği, varsa olayın ayrıntılarını anlatabileceği adli görüşmecilerimiz ile görüşme odasında görüştürüyoruz. Konaklamasını da sağlayarak, kendi ev ve aile ortamında ifadesini almaya çalışıyoruz. Çocuğumuzu hastanenin herhangi bir yerine tekrar taşımamak adına her türlü adli ve tıbbi muayenenin yapıldığı tıbbi muayene odamız da mevcut" diye konuştu.

ADLİ SÜREC SAĞLIKLI İŞLİYOR

Cumhuriyet Savcısı Hasan Akin ise, "Burada suç mağduru çocuğun, uzman eşliğinde ve uygun ortamda beyanı alınmakta, tüm adli muayeneleri yapılmaktadır. Bu sayede adli sürecin sağlıklı yürütülmesi sağlanmış olmaktadır" ifadesini kullandı. ÇİM'ler kurulmadan önce mağdurlar emniyet, adliye gibi birden fazla mekanda bulunmak durumunda kaldığını hatırlatan Avukat Serap Uz ise, "Burada mekan değiştirilmediği için kendisini rahat hissediyor ve beyanları daha rahat alınıyor" dedi.