İklim değişikliği, toprak kalitesi ve tarımsal arazilerin azalması nedeniyle dünya güvenliği risk altında. İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz gıdanın üçte birinin israf edildiğini belirterek, "Bu dünya ortalaması ve bizde de benzer bir tablo var. FAO verilerine göre, her yıl 1,3 milyon ton gıda çöpe gidiyor ve bunun en az yüzde 40'ı tüketilebilecek vasıflarda. Gıda krizinin çözümü israfın önlenmesinden geçiyor. Gıda israf etmeyi engelleyemezsek israf ettiğimiz gıdayı bulamayacağız" diye konuştu.
İADE ENGELLENMELİ
Kopuz, Ramazan öncesinde lüks açık büfelerdeki iftarlar konusunda hem işletmelerin hem de Müslümanların duyarlı olması gerektiğini vurguladı. Sanayileşmiş ülkelerde israf edilen gıdanın çoğu sofrada oluşuyor. Marketlerdeki israfın ise büyük oranda, iade sisteminden kaynaklandığını aktaran Kopuz şunları kaydetti: "Marketler, raflarındaki veya depolarındaki gıdaları, son tüketim, hatta tavsiye edilen tüketim tarihi yaklaştığında üreticiye iade ediyor. Üstelik yüksek indirimle alabilmek için satabileceğinden fazla ürün alabiliyorlar. Gıda ürünlerinde iadenin engellenmesi veya en azından kısıtlanması için bir düzenleme yapılmalı."
TEKNOLOJİ KAYBI AZALTIR
Gıda israfını engellemenin yolunun teknolojiden geçtiğini vurgulayan Kopuz şunları kaydetti: "Domates nakledilirken römorklara yığmak yerine küçük kasalara konmalı. Ürün ömrünü uzatan paketleme teknolojileri kullanılmalı. Depolar ileri teknolojilerle donatılmalı."