21-22 Ocak) İstanbul'da kar ne zaman yağacak? Hafta sonu İstanbul'da hava durumu nasıl olacak?

İstanbul'da kar yağışı ile ilgili uyarılara yönelik Meteorolojiden açıklama bekleniyor. Hava sıcaklıklarında hızlı bir düşüşün yaşandığı İstanbul'da son durum merak konusu oldu. Söz konusu internet aramalarında araştırılan ''İstanbul'da kar ne zaman yağacak? Haftasonu İstanbul'da hava durumu nasıl olacak?'' sorusunun yanıtı ve yeni gelişmeler haberimizde.

İstanbul'da kar, son derece nadir istisnalar dışında hemen hemen her kış yağar. Son yıllarda, Türk metropolü oldukça şiddetli olağandışı kışlar yaşamıştı. Örneğin 2015'te buraya günde yarım metre kadar kar yağıyordu ve 2021 Ocak ayının ortalarında karın yanı sıra geceleri -4-7 dereceye kadar soğuktu. 2022 yılında yoğun bir kar yağışı yaşanmıştı. 2023 yılında ise henüz kar yağışı başlamadı. Peki İstanbul'da kar ne zaman yağacak? Haftasonu İstanbul'da hava durumu nasıl olacak?

2023 yılının Ocak ayının ortalarına gelinmesine rağmen havaların mevsim normallerinin bir hayli üzerinde seyretmesi akıllara "kar ne zaman yağacak?" sorusunu getiriyor

KAR YAĞIŞI NEDEN GECİKTİ?

İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, Grönland Blokajı'nı işaret ederek, blokaj nedeniyle soğuk hava ve kar yağışının yön değiştirdiğine dikkati çekti.

2022'nin sonu ve 2023'ün başının son yıllara göre oldukça sert geçeceğini söylemiştik ama bu sene Grönland Blokajı oluştu. Bu blokaj yüzünden pek çok hava kütlesi Türkiye'ye gelemedi. Yani tam geliyorken yön değiştirdi.

"HAVA KÜTLESİ AZİMLE GELİYOR"

Dolayısıyla Türkiye'nin önünde adeta bir set gibi durdu. Bu yüzden de kuzeyden gelen hava kütlenin girişini engelledi. Fakat şimdi gelecek olan hava kitlesi azimle geliyor gibi görünüyor.

"GRÖNLAND BLOKAJI KIRILIYOR"

Eğer son dakika bir değişiklik olmazsa Grönland blokajı kırılıyor. Blokaj kırılınca zaten artık yukarıdan aşağı çok normal bir şekilde hava kütleleri artmaya devam edecektir."

KAR NE ZAMAN YAĞACAK?

Kar yağışı için tahminler ocak sonunu gösteriyor. Bozyurt da sistem değişmezse kar yağışının beklendiği görüşünde olduğunu belirtiyor.

3 GÜNE ÖZELLİKLE DİKKAT ÇEKİLDİ

İklim Bilimci Bozyurt sözlerine şöyle devam etti:

"Şu anki sistemlere göre Ocak 25'ten itibaren hava sıcaklığında bir azalma var. Özellikle 27-28-29 Ocak tarihlerinde ciddi anlamda soğuk ve yağışlı bir hava kütlesinin Balkanlar üzerinden Türkiye'ye girmesi bekleniyor. Çok mu etkili kar yağışı olacak? O konuda şu anda net bir şey söyleyemem ama kar yağışı bekleniyor."

Diğer yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, ülkemizin batı ve kuzey kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, önümüzdeki 24 saat Marmara'nın batısı ve Kıyı Ege ile Antalya çevrelerinin sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Ege kıyılarında beklenen yağışların öğle saatlerinde yerel kuvvetli olması, bu gece ve sabah saatlerinde iç ve doğu kesimlerde yer yer pus ve sis bekleniyor.

Ay sonu Türkiye'nin büyük bir bölümü 15-16 derecenin altına düşecektir" ifadelerine yer verdi.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı ve az bulutlu 14

İstanbul: Parçalı zamanla çok bulutlu, öğleden sonra Avrupa Yakası, akşam saatlerinde il geneli aralıklı sağanak yağışlı 16

İzmir: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; öğleden sonra yerel kuvvetli olması bekleniyor 17

Adana: Az bulutlu ve açık 19

Antalya: Parçalı zamanla çok bulutlu, öğleden sonra aralıklı sağanak yağışlı 18

Samsun: Parçalı bulutlu 19

Trabzon: Parçalı bulutlu 16

Erzurum: Parçalı ve az bulutlu 9

Diyarbakır: Az bulutlu ve açık 15