İstanbul'a bir dev proje daha! Havalimanına komşu sanayi ve teknoloji vadisi

Fuzul Holding'in TOKİ'den 2.1 milyar liraya aldığı Arnavutköy'deki proje alanına ‘Kuzey Marmara Sanayi ve Teknoloji Vadisi' inşa edilecek. İstanbul Havalimanı'na komşu dev projede 35 bin kişiye istihdam sağlanacak.

Halka açık ihaleyle Fuzul Holding tarafından Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'ndan (TOKİ) 2.1 milyar TL'ye alınan Arnavutköy Yassıören Proje Alanı, 'Kuzey Marmara Sanayi ve Teknoloji Vadisi'ne dönüşüyor. İstanbul Havalimanı'nın hemen yanında devreye alınan projeyle 35 bin doğrudan, 100 bin de dolaylı istihdam sağlanacak. Projenin tanıtım toplantısında konuşan Kuzey Marmara Sanayi ve Teknoloji Vadisi Yönetim Kurulu Başkanı Reha Yeltekin, "Proje, TIR İpek Yolu diye de bilinen Kuzey Marmara Otoyolu'nun da yanında. İçinde hızlı tren istasyonu da bulunacak" ifadelerini kullandı.

İNŞAATA HAZIR ARSALAR

Yeltekin, arsaların hepsinin 'yarın inşaata hazır' sanayi parselleri olduğunu belirterek, ülke ekonomisine ciddi katkı sağlama hedefinde olduklarını kaydetti. Yeltekin, şöyle konuştu: "Modern ve inovatif bir sanayi merkezi inşa edip sanayinin hizmetine açacağız. Türkiye'nin katma değerini artıracak bir projeyi hayata geçiriyoruz. Projede otelden akaryakıt istasyonuna, yeme içme merkezinden mağazalara kadar birçok tesis olacak. Ayrıca bir eğitim kampüsü görevi de görecek. Vadide üretim yapmak için çok sayıda önde gelen şirketten talep aldık. İstanbul için yüksek teknoloji üretimi gibi bacasız sanayi bir gereklilik."

İHRACAT DEĞERİ ARTACAK

Yüksek teknoloji üretiminin özel bir konu olduğunu vurgulayan Yeltekin, İstanbul'un buna uygun yetişmiş insan kaynağına sahip olduğunu kaydetti. Son bir yılda Türkiye'nin, kilogram başı ihracat değerini yüzde 20 artırdığını belirten Yeltekin, şöyle devam etti: "Ülkemizin kilogram başına ihracatı 2021'de 1.29 dolara ulaştı. Turquality alan firmaların kilogram başına ihracat fiyatı ülke ortalamasının tam 10 katı, 12 dolar... Kilogram başına ihracat değerini her sektörde daha da artırmamız gerekiyor. "

CİDDİ TALEP GELİYOR YATIRIMLAR SÜRECEK

Kuzey Marmara Sanayi ve Teknoloji Vadisi Oluşumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Fuzul Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zeki Akbal da, şunları kaydetti: "Yaptığımız çalışmada ciddi bir talep olduğunu gördük. Bundan sonraki süreçlerimizde, sanayi yatırımlarında daha ileri gidip daha büyük projeler geliştireceğiz. Bu projenin önemli unsurlarından biri lokasyon... Havalimanı çok yakın. Bu durum da beraberinde yatırımcının Türkiye'ye gelip burayı lojistik bölgesi olarak kullanmasını getiriyor. Bu durum büyük bir avantaj... Türkiye için ihtiyaç olan sanayi yatırımlarını yapmayı sürdüreceğiz."

2023 BAŞINDA TEMELİ ATILIYOR

Yeltekin, projenin takvimine ilişkin de, şu bilgileri paylaştı: "Projelendirmelerimizi yaptık. Sanayi projelerinin yerleri belli. Parseller de belli olunca ilgili yatırımcı grup olarak herkesin yatırımının önünü açmak için bu yıl altyapıyı tamamlayarak önümüzdeki sene başlarında bütün fabrika inşaatlarının temelini atmaya başlayacağız."