Gelinim Mutfakta ıspanak nazik günün yemeği seçildi. Hafta içi her gün ekrana gelen programda, farklı tarifler ön plana çıkıyor. Gelinler bugün ıspanak nazik yapıyor. Kayınvalidelerden puanları topluyor. Peki, Ispanak nazik nasıl yapılır?
1 kilo ıspanak
Yarım kilo patlıcan
3 büyük boy kuru soğan
6 diş sarmısak
4 çorba kaşığı süzme yoğurt
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yeşil biber
1 büyük boy domates
Yarım kilo kıyma
Tuz - karabiber - kimyon - kırmızı pul biber
1 su bardağı kaşar rendesi
1 yemek kaşığı biber salçası
Zeytinyağı
Önce ıspanaklardan başlayalım.
2 kuru soğanı jülyen (piyaz) şeklinde kesiyoruz. Ispanakları elimizle küçük parçalara bölüyoruz.
Bir wok tavada zaytinyağını hafif kızdırıp soğanları öldürüyoruz. Tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı biber de ekliyoruz. Soğanlar pembeleşince ıspanakları ekliyoruz ve kavuruyoruz. Ispanaklar kavrulunca oval bir borcama koyuyoruz.
Patlıcanları közleyip ince ince kıyıyoruz. Yine tavada zeytinyağını ısıtıp patlıcanları ekliyoruz ve çeviriyoruz. Biraz çevirdikten sonra sütü yavaş yavaş ekleyip yediriyoruz ve tereyağını ekliyoruz. Yağ eriyip, patlıcanlar sütü çektiğinde peyniri ekliyoruz, bir iki çevirip ateşten alıyoruz ve ıspanaklara ekleyip karıştırıyoruz. Bu karışıma süzme yoğurt ve 3 diş ezilmiş sarımsak da ekleyip iyice karıştırıyoruz.
Önce domatesin kabuklarını soyup küçük küpler halinde kesiyoruz. 1 soğanı yemeklik kesiyoruz. Yine tavamızda biraz sıvıyağ kızdırıyoruz ve soğanları öldürüyoruz. Bir yandan da biberleri halka halka kesip soğanlara ekliyoruz ve bir süre daha kavuruyoruz. Şimdi sıra kalan üç diş sarımsakda. Onu da ekleyip çevirmeye devam ediyoruz ve kıymayı ekliyoruz. Kıyma suyunu bırakınca salçamızı ekliyoruz, karıştırıyoruz, kıyma suyunu çekince de domatesleri ekliyoruz ve 5 dakika daha kavuruyoruz. Tavadaki karışım kuru olursa yarım bardak ılık su ekleyebilirsiniz.
Hazırladığınız yoğurtlu, patlıcanlı, ıspanaklı karışımın üzerine salçalı kıymayı da ekliyoruz.
Afiyet olsun...