İngiltere'den hızlı trene rekor kredi

Hızlı trene rekor dış kredi. İngiltere, Ankara ve İzmir arasındaki hızlı tren hattı için 2.3 milyar dolar kredi vererek tarihinin en büyük altyapı ihracat finansmanını sağladı. ‘Yeşil kredi' özelliğini de taşıyan kaynak Türkiye'ye duyulan güveni tescilliyor.

İngiltere, Ankara-İzmir hızlı tren hattı için 2.3 milyar dolar tutarında altyapı ihracat finansman kredisi vereceğini açıkladı. Türk ekonomisine duyulan güveni ortaya koyan kredi, altyapı alanında İngiltere'nin şu ana kadar verdiği en büyük kredi olacak. Kredi, İngiltere İhracat Kredisi Kurumu (UKEF) tarafından sağlanacak. Kredinin finansmanında Credit Suisse ve Standard Chartered Bank başta olmak üzere bankalar rol alacak. İngiltere Ticaret Bakanı Anne-Marie Trevelyan, "Türkiye, İngiltere için hayati önem taşıyan bir ticaret ortağıdır" derken kredinin Türkiye'nin yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacağını belirtti.

YEŞİL FİNANSMAN VURGUSU

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise, anlaşmanın yeşil finansman yapısına sahip olacağını açıkladı. Nebati, "İngiltere ile işbirliğinden çok memnunuz ve bunu daha da güçlendirmeyi umuyoruz" dedi. Ray sinyalizasyon ve elektrik sistemlerinin yapımını içeren anlaşmanın İngiliz şirketlere verilmesi bekleniyor.

DEMİRYOLUNA 6 MİLYAR DOLAR GELDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı geçen yıl 16 büyük projenin finansmanı için yurtdışındaki kreditör kuruluşlarla 6.8 milyar dolarlık kredi finansmanına imza attı. Bunun 6 milyar doları demiryolu projelerine sağlanırken, Ankara-İzmir YHT projesine 382 milyon dolarlık ilk kredi 16 Ağustos'ta Credit Suisse AG Londra Şubesi ve Standard Chartered Bank liderliğinde sağlanmıştı.