İngiliz'e can kurtaran Türk İHA'sı

Türk Çakal'ıyla İngiltere'ye ilk İHA ihracı. İngiltere, ilaç ve sağlık ürünleri taşımak için Gebze Teknik Üniversitesi'nde geliştirilen insansız hava aracı ‘Jackal'dan 5 adet aldı.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Dronepark'ta konuşlu Coşkunöz Holding iştiraki Fly BVLOS Technology'nin Maxwell Innovations ile birlikte ürettiği 'JACKAL' isimli insansız hava aracı (İHA) ilk ihracat başarısını gerçekleştirdi. Bu satış anlaşmasıyla birlikte Türkiye, tarihinde ilk kez İngiltere'ye teknoloji katma değeri yüksek bir ürün satışı gerçekleştirmiş oldu. Anlaşma kapsamında İngiltere Türkiye'den 5 adet İHA teslim alacak. Yüksek hassasiyet ve yüksek teknoloji gerektiren İHA üretimi konusunda Türkiye'de önemli bir ihracat başarısı gerçekleştirdiklerini belirten Fly BVLOS Genel Müdürü Murat Islıoğlu, şunları söyledi:

TAM ARADIĞIMIZ İHA

"Yerli ve milli yazılıma sahip JACKAL isimli insansız hava aracımız, asgari 15 kg yük taşıyabiliyor ve 130 kilometre menzilde uçuş gerçekleştirebiliyor. İngiltere'ye bu ilk İHA satışıyla şirketimiz ve ülkemiz adına bizler büyük gurur yaşıyoruz." Flyby Technology kurucusu Jon Parker ise, satın alınan JACKAL İHA'nın sahip olduğu yeni nesil özelliklerle eğitimler için çok uygun olması sebebiyle seçildiğini belirterek, "JACKAL'ın sahip olduğu özelliklerle tam aradığımız İHA olduğunu söyleyebiliriz. Oyunun kurallarını değiştirmek istiyorsan, topun sahibi sen olmalısın. JACKAL da eğitimlerde yaratacağı farkla bize pilotları eğitme ve işlerimizi büyütme kabiliyetini sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

OKYANUS ÖTESİ UÇUYOR

Özel tasarıma ve yerli yazılıma sahip JACKAL, havacılık sektöründe kargo ve lojistik hizmet alanlarında kullanılabilecek. İnsansız Hava Aracı JACKAL'ın olumsuz hava şartlarında okyanus ötesi uçması planlanıyor. JACKAL, VTOL özelliği sayesinde herhangi bir piste ihtiyaç duymadan her türlü alana iniş kalkış yapabiliyor.