İngiliz yetkiliden Türkiye açıklaması: Her bakımdan oldukça etkileyici

Birleşik Krallık'ta düşünce kuruluşu Chatham House'da Çevre ve Toplum Programı Uzmanı Karim Elgendy, Türkiye'nin yenilenebilir enerjideki payının, bu yıl yüzde 50'nin üzerinde olduğunu düşünüyorum ki bu, her bakımdan oldukça etkileyici.'' dedi.

AA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, İskoçya'nın Glasgow şehrinde devam eden Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26) kapsamında "Türkiye'nin Yeşil Kalkınma Stratejisi: Kapsayıcı, Sürdürülebilir ve İnsani Bir Vizyon" başlıklı panel düzenledi.

AA'nın haberine göre, panelde iklim değişikliği, yeşil kalkınma, iklim krizi, sürdürülebilir kalkınma, sıfır atık, çevrenin korunması, sorumlu üretim ve tüketim, COP26'nın gündemi, çevre merkezli politikalar ile Türkiye'nin yeşil kalkınma hedefleri ele alındı.

Birleşik Krallık'ta düşünce kuruluşu Chatham House'da Çevre ve Toplum Programı Uzmanı Karim Elgendy, iklim değişikliğinin Türkiye üzerindeki etkilerine ilişkin, "Türkiye Akdeniz'de ve Akdeniz'in iklim değişikliğinden herkesten farklı şekilde etkilenen eşsiz coğrafi durumu var. Başka bir deyişle daha az yağış demek bu." dedi.

"TÜRKİYE'NİN ADIMLARI HER BAKIMDAN OLDUKÇA ETKİLEYİCİ"

Elgendy, Türkiye'nin net sıfır emisyona ulaşmak için adımlar attığına işaret ederek "Bence Türkiye, yenilenebilir kaynaklar konusunda oldukça önemli çabalar gösterdi. Güneş ve rüzgar potansiyeli son birkaç yılda üç katına çıktı. Genel yenilenebilir enerjide büyük bir artış oldu. Türkiye'nin yenilenebilir enerjideki payının, bu yıl yüzde 50'nin üzerinde olduğunu düşünüyorum ki bu, her bakımdan oldukça etkileyici." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 2023 için iddialı bir ağaçlandırma hedefi olduğuna dikkati çeken Karim Elgendy, "Türkiye'nin bazı fonlara erişmesiyle yenilenebilir kaynaklar, sıfır atık projesi ve ağaçlandırma gibi konulardan çok daha fazlasını gerçekleştireceğini" ifade etti.