İndirimde isteksizler!

Temel ihtiyaç ürünlerindeki %10'luk KDV indirimine birçok market uyum sağladı ancak bire bir oranda yansıtmadılar. Yapılan indirimler % 8-9.3 arağında olurken etiket değişiminde de yavaş hareket ettiler.

Hijyen ve temizlik malzemelerin kapsayan temel ihtiyaç ürünlerinde yüzde 10'luk KDV indirimi başladı. Ancak marketler indirimde isteksiz davrandı. Birçok üründe yüzde 10'luk indirimi yüzde 8-9.3 aralığında yansıttılar. Zam yaparken anında yansıtan marketlerin bir kısmı ise etiket değişikliğini sabah yaparken raflardaki birçok üründe eski fiyatla satış devam etti. Bazı marketler etiket değişimini tüm güne yaydı. Marketlerin bir kısmının ise indirimin ilan edilmesinin hemen ardından zam yapıp sonra fiyat düşürdüğü görüldü. Uzmanlar bu tür bir durumla karşılaşan tüketicilerin fotoğraflayıp belgeleyerek Cimer ya da Alo 175'e şikayet etmelerini istediler.

10 BİN ÜRÜNDE DEĞİŞİKLİK

Bu arada yapılan indirim sonrası Migros 10 bin, CarrefourSA 9 bin, Happy Center 7500, Bizim Toptan 1.500 kalem üründe etiket değişikliğine gittiğini açıkladı. İndirim deterjan, sabun, şampuan, tuvalet kağıdı, peçete, kağıt mendil, dezenfektan ve ıslak mendil, bebek ve yetişken bezi, hijyenik ped, diş fırçası ve diş macunu gibi birçok ürünü kapsıyor.

EKİPLER SAHADA

KDV indiriminin hayata geçmesiyle birlikte ekipler 81 ilde denetime çıktı. Ticaret Bakanlığı ekipleri, marketlerde temel ihtiyaç ürünlerindeki yüzde 10'luk indirimin etiketlere yansıyıp yansımadığını denetledi. Ekipler ayrıca market arabalarına koydukları temel ihtiyaç ürünlerini kasadan geçirerek etiketleri de karşılaştırdı. Ayrıca Ramazan ayının gelmesiyle son kullanım tarihine ilişkin denetimler de yapıldı.