İlk çeyrekte büyüme beklentisi yüzde 5.8

Bahçeşehir Üniversitesi Toplumsal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi tarafından yayınlanan rapora göre Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 5.8 büyüyecek.

Bahçeşehir Üniversitesi Toplumsal ve Ekonomik Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yayınlanan rapora göre Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 5.8 büyüyecek. BETAM, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle hesaplandığında bu yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 1 büyüme öngördü.

KREDİLER AZALDI

BETAM'ın raporuna göre, 2022 yılının ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla ithal tüketimde artış, kredilerde ise azalma bekleniyor. Çeyreklik bazda ithal tüketim yüzde 9,3 artarken, konut ve tüketici kredilerinde yüzde 15'i aşan azalma hesaplandı. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre bakıldığında özel tüketimde ciddi düşüşler göze çarpıyor. İthal tüketimde yüzde 15, konut kredilerinde yüzde 28, tüketici kredilerinde yüzde 20 azalma tahmin edildi. IMF Türkiye ekonomisi için yüzde 3,3'lük büyüme tahminini değiştirmezken, küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 4,9'dan yüzde 4,4'e düşürmüştü. Dünya Bankası ise Türkiye için 2022 yılı büyüme tahminini yüzde 2'den yüzde 1,4'e çekmişti.