İkinci el cepte yenileme merkezi sayısı 18'e çıktı

Ticaret Bakanlığı'nın, kullanılmış cep telefonu ve tabletlerin yenilenmesi ve garantili şekilde satışa sunulması için yetki belgesi verdiği yenilenmiş ürün merkezi sayısı, yaklaşık 1 yılda 18'e ulaştı.

Uygulamayla kullanılmış cep telefonu ve tabletlerin Bakanlıkça yetkilendirilen merkezler tarafından belirlenen standartlara uygun şekilde yenilenmesi sağlanırken bu ürünlerin sertifikaya bağlanarak garantili şekilde 'yenilenmiş ürün' olarak satılması imkanı getirildi. Cumhurbaşkanı Kararı ile 30 Eylül 2021'de yenilenmiş cep telefonlarını alan tüketicilerin ödedikleri KDV oranı yüzde 18'den yüzde 1'e düşürüldü. Böylece tüketicilere uygun fiyatlı ürüne ulaşma olanağı tanınırken yenileme merkezlerine de vergi avantajı sağlanarak 'yenilenmiş ürün' sistemi teşvik edildi.

TAKSİT İMKANI GETİRİLDİ

Diğer bir düzenlemeyle de yenilenmiş cep telefonları için taksit imkanı da getirildi. Diğer taraftan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da değişiklik yapan düzenleme, 1 Nisan tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanırken, bu kanunda ilk defa yenilenmiş ürünlere yer verildi. Böylece yenilenmiş ürünler ilk defa kanunla düzenleme altına alınmış oldu.

EN AZ 1 YIL GARANTİ

Kanunla, ithalatta önemli bir yer tutan ürünlerin Bakanlık tarafından yetkilendirilen yenileme merkezleri aracılığıyla donanım, yazılım veya fiziki özelliklerinde iyileştirme yapılarak en az bir yıl süreyle garantili olacak şekilde tüketicilere yeniden satılması amaçlandı. Böylelikle tüketiciler hem garantili ve güvenli ürünlere ulaşmış olacak hem de israfın önlenmesine ve yeşil dönüşüme katkı sağlanacak.